Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Львові влада і Церква представили ініціативи з нагоди 30-ліття виходу УГКЦ з підпілля та вшанування пам’яті Митрополита Шептицького

17 жовтня, 20:22
Фото з відкритих джерел

Йдеться про низку релігійних, освітніх, культурних, спортивних й екскурсійних заходів на загальноміському рівні, що відбуватимуться упродовж жовтня-листопада. Також усіх охочих запрошують 1 листопада на прощу до гробу Праведного Митрополита Андрея (29 липня 1865  – 1 листопада 1944) , аби стати «живою частинкою» Дня прослави. Про це сьогодні говорили на брифінгу у міськраді чиновники ЛМР та представники УГКЦ.

«Митрополит Андрей є не лише духовним лідером нашої громади, а є її будівничим, – зазначив, зокрема, директор департаменту «Адміністрація міського голови» Євген Бойко. – Тому ми намагатимемося показати Митрополита і як будівничого нашої держави, людину освічену, людину мистецтва, мецената. Міський голова підписав розпорядження, згідно з яким упродовж наступних двох місяців всі заходи в міських установах проходитимуть під покровом Митрополита. В цей час будемо відзначати ще одну знакову для Львова і всієї України подію – 30-ліття виходу УГКЦ з підпілля. І для нас важливо, щоб всі заходи відбулися на високому рівні».

Отже, вже відучора у навчальних закладах Львова проходять тематичні уроки, бесіди, круглі столи відповідного тематичного скерування. Попереду – відкриття кількох виставок (приміром, книжкових), проведення конкурсів (зокрема, малюнків), зустрічей-бесід, годин пам'яті, концертів і навіть футбольного міні-чемпіонату серед духовенства «Кубок Митрополита Андрея». На брифінгу в ЛМР говорили про те, що дуже активно залучені до заходів культурні установи – бібліотеки, Центр ім. Олександра Довженка, Палац ім. Гната Хоткевича, театри та концертні зали.

Крім того, працівники відділу промоції ЛМР розробили тематичну візуалізацію подій, і це означає, що інформація про більшість із них буде розповсюджена у громадському транспорті, на сітілайтах і бордах.

Особливі урочистості заплановані на 1 листопада, і це – день смерті Митрополита Андрея. На цьому наголошував капелан Львівської міської ради, керівник прес-служби Курії Львівської Архієпархії УГКЦ отець Павло Дроздяк. «Ми не можемо говорити про 30-ліття легалізації УГКЦ, не перебуваючи в контексті праведного митрополита Андрея, – зазначив священик. – Вперше за 30 років легалізації нашої церкви митрополит Львівський в особливий спосіб закликає 1 листопада звершити прощу до місця поховання праведного Митрополита Андрея. Адже без сумніву, що за ці 30 років Церква відбулася не лише інституційно, розбудувавши свої церковні одиниці, а й вийшла вже далеко за межі храмів – це і військове капеланство, студентське капеланство, медичне капеланство, пенетенціарне служіння і багато інших речей, де Церква надає духовну опіку для усіх потребуючих. І тому ми вертаємося до першоджерела. Владика Андрей є зовсім поруч. Це не абстрактна особа, яка колись була в нашому місті, зробила надзвичайно багато і відійшла до Вічності. Ні, він присутній серед нас, зокрема – своїми останками, які спочивають у крипті собору (Святого Юра. – Ред.). Тому 1 листопада буде чудова нагода прийти до гробу Праведного Митрополита і подякувати за те, що ми сьогодні можемо бути в нашому місті, яке дало потужний поштовх і національній свідомості, і духовно-патріотичному налаштуванні. Це буде День прослави і День подяки за його особисту участь у нашому житті».

Отець Павло Дроздяк додав, що 1 листопада церква Святого Юра  буде відкрита від сьомої ранку до десятої вечора. А о 19.00  можна буде запалити свічку на площі Святого Юра – перед пам’ятником Митрополитові, аби «відчути себе єдиною громадою, яка підтримує моральні авторитети».

Тетяна КОЗИРЄВА, Львів.

Фото з відкритих джерел.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати