Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Вінниці розпочалися військові навчання

17 січня, 15:08
Фото автора

Особовий склад військової частини № 3008 розпочав зимовий період навчання. Перше ознайомлювальне заняття було присвячене правилами техніки безпеки, які спрямовані на попередження травм та подій під час службово-бойової діяльності. На яскравих випадках, які ставилися у зоні АТО, офіцери навчали новачків – призовників і контрактників – головним постулатам безпеки, які, як вони кажуть, написані кров’ю. Це в першу чергу правильне поводження зі зброєю, вибуховими і токсичними матеріалами та експлуатацією військової техніки. Особлива увага приділялася дотриманню особистої безпеки під час виконання службово-бойових завдань безпосередньо у зоні АТО. Саме там наші військовослужбовці щодня стикаються з ризиком для життя та здоров’я.

«Сьогодні ми проведемо реальний показ можливих ситуацій, які можуть виникнути під час служби, та покажемо шляхи їх попередження. Для цього застосуємо навчальні зразки зброї, макети пістолетів, ножів, засоби надання першої медичної допомоги, вибухові пристрої, детонатори, – розповідає підполковник Дмитро Сьомак. – Усі ці знання життєво необхідні у зоні АТО. Специфіка виконання бойового завдань вимагає особливої уваги. Зокрема зараз, коли сніг починає танути і з’являються предмети, які викликають цікавість у бійців. Розбирати їх чи намагатися розбити категорично заборонено. Це може загрожувати як мінімум каліцтвом, а максимум – летальними випадками. І, на жаль, вони трапляються і в зоні бойових дій і за місцем дислокації».

Загалом на території військової частини було розгорнуто одинадцять начальних локацій. Окрім суто військових завдань, військовослужбовці вчилися надавати першу медичну допомоги та отримували практичні рекомендації з прийомів саморегуляції психоемоційного стану пораненого в бойових умовах.

«Сьогодні навчання розпочинають понад 300 осіб з числа призовників та контрактників, всі вони поступили до війська восени минулого року. Ті, хто поповнить лави військових навесні, розпочнуть навчання влітку. Тобто навчальний процес у війську складається з двох періодів – зимового і літнього, – пояснює заступник командира військової частини № 3008 по роботі з особовим складом, підполковник Віталій Шум. – Перші заняття присвячені заходам безпеки службової та бойової діяльності. Бійці ознайомлюються з навчальною зброєю, боєприпасами, вибуховими пристроями. Подібні навчання проходять і в зоні АТО, причому періодично, щоб не забували, бо заходи безпеки – це ази, які мусить «на зубок» знати кожен військовослужбовець».

Після занять на всіх військовослужбовців чекатиме залік з дотримання заходів безпеки під час військової служби. Той, хто не складе, змушений буде «зубарити» теорію самостійно в бібліотеці. А попереду у хлопців здобуття практичних навичок. Їх відпрацьовуватимуть на полігоні вже навесні цього року.

Олеся ШУТКЕВИЧ, Вінниця, фото автора

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати