Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Політика єдиної країни і підтримки зможе значно полегшити процес реінтеграції, - Зонтов

16 вересня, 19:52
Фото ВВ

За 5 років війни державна політика щодо окупованих територій потребує змін. І в першу чергу потрібно повернути людей до України.

Про це говорить Олег Зонтов, екс-мер післявоєнного Слов’янська, представник громадської організації “Наш дім – Слов’янськ”, який влітку цього року взяв участь у стажуванні українських політиків в Берліні і Ганновері, що було присвячено питанням вивчення структурної та інформаційної політики під час поділу Німеччини, передає ВВ.

Він розказав, як можна полегшити процес реінтеграції після відновлення територіальної цілісності України.

Через 5 років після початку війни і окупації “лінія розмежування”, як і раніше, ділить нашу країну на підконтрольні і тимчасово непідконтрольні уряду України території так званих “народних республік”. Всі спроби врегулювання військового конфлікту поки не вдалися.

Стажування було організовано Фондом Конрада Аденауера, щоб ознайомити українських політиків і громадських активістів з німецьким досвідом формування політики єдності країни. Українці знайомляться з заходами, завдяки яким Федеративна Республіка Німеччина в 1945-1989 рр. дотримувалася політики єдності країни і сприяла розвитку територій, прилеглих до тодішньої лінії поділу Німеччини. У ході візиту відбулися зустрічі з депутатами Бундестагу, високопоставленими чиновниками офісу Федерального канцлера, міністрами і віце-президентом ландтагу Нижньої Саксонії. А відвідування меморіалів, створених на місці Центру первинного прийому переселенців і найбільшого прикордонного пункту на колишньому кордоні НДР і ФРН, ще раз підкреслило схожість цих трагічних моментів в історії наших країн.

Олег Зонтов так прокоментував цю поїздку: “Я взяв участь в цій делегації, тому що щиро впевнений у тому, що країна, яка після 45 років роз’єднання змогла зруйнувати і подолати “стіну” протистояння, дійсно може підказати реальні сценарії виходу з нашого конфлікту. Рецепт німецького успіху простий – ніколи не визнавати юридично факту поділу і постійно надавати допомогу населенню, що опинилося по той бік “стіни”. З 1946 і по 1989 рр. Федеративна Німеччина витратила сотні мільйонів марок на підтримку і залучення на свою сторону східних німців. З 16 мільйонів, що проживають в НДР, майже 6 мільйонів німців переїхали до ФРН, отримавши компенсації за втрачене майно і житло. Подібні заходи змогли б і нам залучити і повернути людей з непідконтрольних територій. Політика єдиної країни і підтримки зможе значно полегшити непростий процес реінтеграції наших людей після відновлення територіальної цілісності України”.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати