Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Львові представили творчий доробок Ярослава Шеремети

15 березня, 10:32
Фото Андрія КУБ'ЯКА

Експозицію «Крізь вир емоцій» розгорнуто у Музеї етнографії та художнього промислу Інституту народознавства НАН України (проспект Свободи, 15). У показі – кераміка, живопис і графіка Майстра.

Ярослав Шеремета (3.03.1939 – 15.11.2017) працював у галузях декоративно-ужиткової та монументальної кераміки, олійного живопису, акварелі.

Член Національної спілки художників України.

Належить до тієї когорти львівських митців, які після закінчення Інституту прикладного і декоративного мистецтва (тепер – Львівська національна академія мистецтв) закладали основи відродження та розвитку різних видів і жанрів національного мистецтва, в тім числі – кераміки, її традиційних засобів образотворення та технологічних можливостей.

Фаху Ярослава Шеремету вчили відомі майстри і педагоги, зокрема – Іван Севера, Дмитро Крвавич, Вітольд Манастирський, Михайло Ткаченко.

Творчу діяльність художник розпочав 1963 року, ще під час навчання у виші. Брав участь у республіканських, всесоюзних та міжнародних виставках. У 1990, 1999 та 2009 рр. мав персональні покази, де експонувалося понад півтори сотні творів кераміки, живопису, графіки, які здобули заслужене визнання і у шанувальників, і у художніх критиків.

Роботи митця зберігаються у художніх музеях Києва, Львова, Сум та у приватних колекціях України, Німеччини, Канади, США.

На відкритті виставки «Крізь вир емоцій» ішлося про те, що свої таланти Ярослав Гнатович проявив уже в ранніх роботах, а відобразилися його обдарування у піднесеному емоційно-насиченому звучанні кольору, ритмічності композицій, стилізовано-узагальнених пластичних рішеннях, що засвідчує зв’язок його творчості із народним мистецтвом, яким він, до слова, дуже захоплювався.

У доробку Майстра – сотні керамічних витворів (і це – декоративні тарелі, чайні та кавові сервізи, вази, свічники, декоративна пластика), які тиражувалися на Львівській кераміко-скульптурній фабриці.

Художник плідно працював й у жанрах пейзажу, натюрморту і портрета. З великою любов'ю і натхненням зображував простори Поділля, краєвиди Бойківщини, урбаністичний Львів. «Як олійний живопис, так і акварелі Ярослава Шеремети завжди соковито-колористичні, не позбавлені настроєвого звучання і відображають традиції львівської мистецької школи», – зазначила  кандидат мистецтвознавства, старший науковий співробітник відділу народного мистецтва Інституту народознавства НАН України, донька художника Романа Мотиль. 

Згадували присутні на відкритті експозиції й про викладацьку майстерність Ярослава Шеремети, який виховав не одне покоління художників, архітекторів, дизайнерів, котрі продовжують творити українське мистецтво сьогодні.

Оглянути масштабну виставку Майстра, поринути у вир його керамічних та малярських емоцій встигнуть всі охочі – показ у Музеї етнографії та художнього промислу триватиме до початку травня.

Тетяна КОЗИРЄВА, Львів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати