Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Таджикистан надав перевагу вступу до СОТ

18 липня, 17:35

Вступ Таджикистану до Світової організації торгівлі (СОТ) виглядає більш прийнятним для Душанбе, ніж входження в Митний союз (МС) Росії, Білорусії та Казахстану. Про це повідомляє "Інтерфакс" з посиланням на міністра закордонних справ республіки Хамрохона Заріфі.

"У нас поки немає спільного кордону з країнами Митного союзу. Після входження Киргизстану в МС можна буде серйозно говорити про плани входження в нього Таджикистану. Поки ж ми дивимося на СОТ, оскільки і Киргизстан і сусідній Китай вже є її членами", - сказав міністр. За словами Заріфі, останній раунд переговорів щодо вступу до СОТ був успішним. Зараз від всіх країн-членів СОТ отримано принципову згоду на вступ Таджикистану в об'єднання, крім США і Євросоюзу.

У той же час, вступ Таджикистану в МС негативно б позначився на інфляції в республіці, оскільки тоді Таджикистану довелося б підвищити митні збори на країни, що не входять в МС. Справа в тому, що основні промислові товари Таджикистан імпортує з Туреччини та Китаю.

У квітні уряд Киргизії затвердив склад міжвідомчої комісії щодо вступу країни до Митного союзу і єдиний економічний простір (ЄЕП). При цьому Бішкек має намір залишитися учасником Всесвітньої торгової організації (ВТО), куди Росія, Білорусія і Казахстан не входять.

Варто відзначити, що зі своєю позицією щодо перспектив інтеграції в МС не визначилася і Україна. У Москві заявляли, що створення Брюсселем і Києвом зони вільної торгівлі призведе до необхідності посилити митне адміністрування на українському кордоні. Це, в свою чергу, загрожує скороченням українського експорту в країни Союзу. В Києві на це спочатку відповідали, що для української сторони співробітництво з Європою важливіше, ніж вступ до Митного союзу, а пізніше влада країни заявили, що Україна могла б брати участь у цій організації за формулою 3 +1.

Угода про створення ЄЕП було підписано в грудні 2009 року президентами Росії, Казахстану і Білорусії. Згідно з домовленостями сторін, формування ЄЕП має завершитися до 1 січня 2012 року, а потім в його рамках буде створено спільний енергетичний ринок і єдиний транспортний простір.

З 1 липня в рамках формування ЄЕП Росії, Білорусії і Казахстану митні органи припинили контроль на внутрішніх кордонах МС. Контроль здійснюється на зовнішніх кордонах відповідно до єдиного митного тарифу.
 

Джерело: BBC

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати