Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Норвезький теракт та європолітика. Думки експерта

26 липня, 16:23

Сьогодні під час прес-конференції експерт з міжнародний питань Олександр Палій висловив низку думок з приводу норвезького теракту та його вплив на підвищення контролю між євродержавами, передає кореспондент УНН. Зокрема він зазначив, що мігранти, які приїжджають в Україну не становлять терористичної загрози. На його думку, буде підвищений контроль між європейськими державами за доставкою тих засобів, які можна використовувати для виготовлення озброєння і вибухівок.
 

"Ці меншини, які до нас приїжджають, вони, швидше за все, не становлять суттєвої терористичної загрози, оскільки не розглядають Україну як останній пункт на своєму шляху", - сказав експерт. За його словами, Україна розглядається мігрантами як транзитна країна, через яку можна виїхати у Західну Європу. "Крім того, мігрантів в Україні лише кількасот тисяч. Відтак, проблеми (теракти – Ред.), які і виникнуть, будуть спровоковані внутрішніми незадоволенням", - додав О.Палій.

Експерт висловив сумнів у тому, що теракт у Норвегії спровокує вихід деяких країн з Шенгенської зони. "Норвегія призупинила виконання цієї угоди виключно на момент терористичної акції. Тобто вони боялися, що у Андерса Брейвика є спільники за кордоном. Тому, не думаю, що в цій ситуації буде якесь продовження", - сказав О.Палій.

В свою чергу речник Міністерства закордонних справ Олександр Дикусаров повідомляв, що постраждалих українців в результаті терористичних нападів у Норвегії немає. За словами дипломата, станом на 25 липня кількість загиблих на острові Утойя та в урядовому кварталі Осло загалом сягнула 93 осіб. О.Дикусаров додав, що тривають пошуки 3-4 осіб. За інформацією поліції кількість загиблих може зменшитись через помилку в попередніх оцінках.

Як повідомляв УНН, в результаті подвійного теракту в Норвегії загинули 76 людей.

Нагадаємо, подвійний теракт був здійснений в Норвегії 22 липня. 32-річний радикал Андерс Берінг Брейвік, про погляди якого, за даними ЗМІ, поліція дізналася ще в березні, спочатку влаштував вибух поряд з урядовим комплексом в Осло, а потім, прибувши на острів Утой, відкрив вогонь по відвідувачах розміщеного там молодіжного табору правлячої Робочої партією Норвегії.

На допитах 32-річний Брейвік визнав провину і назвав свої дії "жахливими, але необхідними". На засіданні суду 25 липня норвежцю пред'явили звинувачення в скоєнні терористичних актів. Підсудний зізнався у скоєному, але відмовився визнати теракти злочином, заявивши, що намагався дати суспільству "сигнал" і "врятувати Європу". Суд заарештував Брейвіка на два місяці; половину терміну попереднього затримання йому належить відбувати в одиночній камері.

Крім того, адвокат А.Брейвіка заявив, що його підопічний повідомив про двох спільників в Норвегії, і кількох - за кордоном.

 

Джерело:  УНН

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати