Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Мінфін прогнозує перегляд бюджету-2011 через зростання ціни імпортного газу

27 липня, 20:45

Міністерство фінансів України припускає внесення поправок до державного бюджету на 2011 рік у разі значного зростання цін на імпортний газ з четвертого кварталу поточного року. Про це повідомив сьогодні, 27 липня, перший заступник голови Мінфіну Анатолій Мярковський, передає "Інтерфакс-Україна".

"Залежно від того, як розвиватимуться події щодо зростання цін на газ і переговорів з Російською Федерацією, ми реагуватимемо на ці питання вже по дев'яти місяцях", - сказав він.

Як зазначив Мярковський, держбюджет не потребував внесення поправок після зростання цін на імпортний газ у третьому кварталі поточного року.

"Перша проблема, пов'язана зі збільшенням дотацій з держбюджету "Нафтогазу України", була вирішена в червні, коли ми зменшили власний дефіцит бюджету на 3,5 млрд грн, і, таким чином, виник ресурс збільшення дефіциту НАК з 5 млрд грн до 8,5 млрд грн, як це затверджено в їхньому фінплані", - сказав перший заступник міністра фінансів.

Мярковський додав, що ухвалене рішення поки що дозволяє не перевищити раніше затверджений дефіцит держбюджету понад 3,5% ВВП.

Як відомо, наступний раунд переговорів з "Газпромом" про зниження цін на газ пройде до кінця цього тижня. "Головне питання, на яке нам не можуть відповісти в Росії, - чому ціна газу для України зараз вища, ніж на спотовому ринку країн Євросоюзу", - каже заступник начальника департаменту нафтової, газової і нафтопереробної промисловості Міненерго Костянтин Бородін. Втім, за словами джерела, знайомого з ходом переговорів, розраховувати на те, що ціну буде знижено, вкрай складно.

Про те, що "Газпром" не планує міняти формулу ціни газу для України, раніше неодноразово заявляв голова правління ВАТ "Газпром" Олексій Міллер.

Як відомо, українська влада домагається зниження ціни на газ, але поки марно.

Раніше ЗМІ повідомляли, що прем'єр Росії Володимир Путін у Криму погодився знизити ціну на газ в обмін на згоду керівництва України на створення спільної структури, яка в майбутньому зможе контролювати роботу української ГТС.

Зауважимо, що переговори України та Росії з приводу газу зайшли у безвихідь. Офіційно вони закінчилися лише створенням робочої групи для обговорення газових питань.

6 червня голова правління "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що "Газпром" не планує змінювати формулу ціни на газ для України і не прив'язуватиметься до інших енергоносіїв. "Винаходити якусь для когось нову формулу або прив'язувати її до будь-яких інших енергоносіїв ми не будемо", - сказав він, підкресливши, що закладена в контракті з Україною формула ціни "є абсолютно ринковою".

Київ зробив заяву у відповідь - якщо РФ не перегляне формули ціни, для неї зросте вартість транзиту газу по українській території. "Україна зазнає збитків, не отримуючи компенсації. Раз у нас зросла ціна газу, компенсуйте нам ставки транзиту", - заявив прем'єр-міністр України.

Раніше президент України Віктор Янукович заявив, що зростання ціни на газ відповідно до контракту 2009 року між Україною і Росією становить загрозу українській економіці.  

Джерело: NEWSru

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати