Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Кияни зможуть оцінити пропозиції архітекторів щодо музеєфікації залишків Десятинної церкви

01 липня, 18:39

Кияни та гості столиці зможуть оцінити пропозиції архітекторів щодо музеєфікації історичних залишків Десятинної церкви. У столичному Будинку архітекторів відкрито виставку робіт учасників конкурсу на визначення кращої містобудівної концепції культурної, архітектурної та мистецької ревалоризації пам'ятки археології національного значення "Дитинець стародавнього Києва VIII-X ст. з фундаментом Десятинної церкви X ст.", повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.

Головний архітектор Києва Сергій Целовальник, виступаючи на відкритті виставки, підкреслив, що "з містобудівної точки зору відновити церкву в тих масштабах, що були, неможливо, зважаючи на кардинальні зміни містобудівної ситуації".

"Коли в контексті музеєфікації піднімається питання відновлення храму, - зазначив він, - мається на увазі реконструкція образу церкви, а не її фізичного стану".

За словами С.Целовальника, при вирішенні питань музеєфікації та ревалоризації (відновлення цінності - ред.) необхідно вести мову про всю території стародавнього Дитинця.

Він наголосив, що проблему збереження автентичних залишків церкви та створення музею необхідно вирішувати вкрай делікатно, оскільки навіть археологічні дослідження мають бути досить обережними. "Недоцільно розпочинати археологічні розкопки без комплексного проекту музеєфікації з зазначенням етапів реалізації проекту", - сказав головний архітектор Києва. Крім того, зазначив він, необхідно відновити зруйноване скляне перекриття, щоб захистити рештки фундаменту від погодних впливів.

С.Целовальник підкреслив, що при підході до будь-яких перетворень на даній території необхідно суворо дотримуватися міжнародного законодавства з охорони культурної спадщини, зокрема, Венеціанської конвенції.

Довідка. Сам бліц-конкурс, оголошений КМДА у лютому 2011 року, завершився кілька тижнів тому, і журі визнало переможцями два проекти: групи архітектора А.Миргородського та архітектора О.Кругляка.

Джерело: Укрінформ

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати