Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

ДЕНЬ: Генрік ЛІТВІН: «У ролі країни, головуючої в ЄС, ми будемо пропонувати до обговорення українську тему»

01 липня, 11:34

«У ролі країни, головуючої в ЄС, ми будемо пропонувати до обговорення українську тему. І є можливість вирішувати питання більш ефективно — адже інші країни, які після нас головуватимуть в ЄС, не так зацікавлені в питаннях України. Тому ми вважаємо, що такої корисної ситуації довго не буде. Інші країни, які зацікавлені в тому, щоб Україна зближувалась із ЄС, головували перед нами» - заявив посол Республіки Польща в Україні Генрик ЛІТВІН в інтерв’ю газеті «День».

 Пан посол наголосив, що на сьогодні така структура як ЄС повинна займатися не нав’язуванням своєї системи у світі, а навпаки зацікавлювати країни до спрямування власного потенціалу в Єврозону. «Європа, поруч із США, залишається центром виробництва нових ідей, високих технологій. Це має велике значення» - зазначив він.

 Разом з тим, на думку Генріка Літвіна, ЄС непокоїть ситуація вибіркового притягнення до кримінальної відповідальності деяких представників опозиційної влади в Україні. Очевидно, що це призведе до перешкоджання переговорів з Європою.

 Щодо  наукової співпраці України з Польщею, посол сказав наступне: «Наша спільна історія складна, тому існує чимало проблем, також різняться підходи щодо їхнього вирішення. Можливо, було б непогано, якби парламенти зробили якусь заяву з цього приводу. Але справа в тому, що треба говорити не про відмінності, а про те, що варто зробити, аби ці відмінності зменшувалися. По-перше, потрібно надавати підтримку науковому співробітництву та науковій дискусії. І це робиться».

 «Те, що відбувається в Україні, —зазначив Генрік Літвін, —  дуже цікавить польське суспільство. Для Польщі Україна — це одна з пріоритетних тем. У нас багато різних коментарів, оцінок. Що стосується демократії, ви знаєте, що ЄС уважно спостерігає за ситуацією в Україні й реагує. Є заяви баронеси Ештон. Ситуація в Україні дуже важлива для Євросоюзу, і спостерігання є й буде».

 Більше читайте в сьогоднішньому номері газети «День»

Джерело: Інф.«Дня»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати