Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

ДЕНЬ: Фермери в Україні не хочуть займатися тваринництвом

21 липня, 12:01

За дослідженнями Інституту соціології НАНУ та Державного агентства земельних ресурсів тваринництво продовжує залишатися головним джерелом прибутків усього лише для 7,3% фермерських господарств і для 9,5% сільгосппідприємств. Таку ситуацію експерти пояснюють відсутністю стабільності в державній політиці щодо АПК.

Старший науковий співробітник Інституту соціології НАНУ Олександра Гончарук прокоментував «Дню»: «У законодавстві України немає чіткого визначення права власності. Коли людина будує ферми, капітальні споруди, то вона має бути впевнена, що простоять вони щонайменше тридцять років, і ніхто їх не забере, як і тисячу гектарів орендованої землі.Вода, очисні споруди, організація зоотехнічної та ветеринарної служб — це також великі витрати, які потребують стабільності на десятки років. Негарантовані права є найбільшою перешкодою для розвитку тваринництва».

Нагадаємо, наприкінці червня цього року «Український клуб аграрного бізнесу» прогнозував на 2011 рік зниження рентабельності виробництва всіх видів м’яса у зв’язку з істотним подорожчанням кормової складової. Відповідно до інформації, наведеної в щорічному дослідженні УКАБ «Ведення аграрного бізнесу в Україні-2011», зростання виробництва м’яса в 2011 році складе 3—4%, тимчасом як роком раніше цей показник сягав 7%. На думку аналітиків, подорожчання кормів спричинить зниження темпів зростання виробництва й подальший перерозподіл ринку.

Більше читайте у сьогоднішньому номері «Дня»

Джерело: «День»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати