Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Двох французьких ексрозвідників засудили за шпигунство в інтересах Китаю

11 липня, 21:33

У Парижі спеціальний трибунал засудив до 8 і 12 років позбавлення волі двох колишніх співробітників французької зовнішньої розвідки DGSE, визнавши їх винними у шпигунстві на користь Китаю

Процеси подібного роду проходять у Франції надзвичайно рідко. Обидва засуджених давно вийшли на пенсію, а перед судом перебували на свободі, передає Еспресо.TV з посиланням на RFI.

Судовий процес над ветеранами французької зовнішньої розвідки проходив у Парижі з 6 по 10 липня. На закритих на прохання прокуратури засідання літні підсудні були самі, не будучи ув'язненими під варту. Ані деталей звинувачення, ані навіть прізвищ обвинувачених пресі не повідомили.

У п'ятницю спеціальний трибунал виніс свій вердикт, визнавши колишнім розвідників винними за статтями "шпигунство на користь іноземної держави", передача іноземній державі секретної інформації і "посягання на основні національні інтереси".

69-річного П'єр-Марі (Pierre-Marie H.) засуджено до 12 років ув'язнення. 73-річного Анрі М. (Henri M.) - до 8 років в'язниці. Суд також позбавив їх громадянських прав на 10-річний термін.

Засуджені - колишні співробітники Генеральної дирекції зовнішньої безпеки DGSE (Direction générale de la sécurité extérieure). П'єр-Марі значився цивільним чиновником міністерства оборони. Анрі зробив військову кар'єру, вийшовши у відставку на початку 2000 років. Обидва підсудних у свій час разом працювали також в контррозвідці.

Слідство висунуло їм звинувачення в шпигунстві ще 2017 року, коли обидва колишніх спецслужбіста вже перебували на пенсії.

Понад 20 років тому Анрі М. займав пост офіційного представника служби DGSE в Китаї. У 1998 році його відкликали на батьківщину після того, як він вступив в любовний зв'язок з китайською перекладачкою посольства Франції в Пекіні. Вийшовши на пенсію, Анрі М. повернувся в Китай в 2003 році, щоб одружитися на колишній перекладачці. Подружжя багато років прожило на острові Хайнань, на півдні КНР. В останні роки Анрі М. жив в Ельзасі.

Інший засуджений - П'єр-Марі - ніколи не працював на офіційних посадах за кордоном. Його затримали в аеропорту Цюріха з сумою готівки, отриманих при зустрічі зі зв'язковим китайської розвідки на одному з островів в Індійському океані. Він жив на пенсії на північному сході Франції з дружиною Лоранс, яка також постала перед судом за приховування доходів, отриманих за шпигунство на користь іноземної держави.




  
  

  
  

  

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати