Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Газету "День" відзначили під час ХІV соціологічних читань пам’яті Наталії Паніної

10 грудня, 21:50
Фото Руслана КАНЮКИ, «День»

Сьогодні, 10 грудня, у Києві відбулися ХІV соціологічні читання, присвячені пам’яті  видатної української соціологині, лауреатки Державної премії у галузі техніки та науки Наталії Паніної, якій цього дня виповнилося б 70 років. Організаторами заходу стали Інститут соціології Національної академії наук України та Соціологічний центр України ім. Наталії Паніної.

Особливістю цьогорічної події стало те, що на ньому зібралися переможці всіх попередніх читань. Про це в коментарі “Дню” розповів професор, заступник директора Інституту соціології НАНУ Євген Головаха: “Ми збираємо переможців за всі роки, з 2007 по 2018 роки, щоб вони розповіли про свої соціологічні досягнення та поділилися баченням розвитку соціології. Такі читання потрібні для того, щоб формувати нове покоління. Ми хочемо, щоб воно переймало від нас найкраще”.

Професор переконаний, що соціолог може стати гідним лиш тоді, коли має наставників. “Бо ж для того, щоб формування науки було якісним, потрібні видатні постаті - Наталія Паніна була саме такою. А лідери, як відомо, не виникають ні з чого — вони виникають з гідних прикладів”, - стверджує Євген Головаха.

Структурно захід складався з головної панелі та п’яти секцій, присвячених найактуальнішим проблемам сучасної соціології. Учасниками головної панелі стали засновники Центру імені Н.Паніної – справжні метри української соціології. Крім вже згаданого Євгена Головахи, це керівник Київського міжнародного інституту соціології Володимир Паніотто та очільник Kantar TNS Микола Чурилов. Також до дискусії приєдналася представниця Щецинського університету Славоміра Грушевська, а модератором виступив ректор Харківського університету Віль Бакіров. Видатні науковці й соціологи-практики згадали шлях, пройдений українською соціологією впродовж років незалежності, й задали робочий настрій учасникам секцій.

Перша секція мала найзагальніший характер й була присвячена інноваціям та сучасним технологіям, які бере на озброєння соціологія. Основне питання, на яке намагалися дати відповідь доповідачі, полягало у тому, чи встигає соціологія до темпоритму, заданого технологіями. Питання було розглянуто з кількох точок зору. Юлія Дукач розповіла про успішний досвід видання Texty.org.ua, відомого своїми візуалізаціями, в тому числі соціологічних даних (під час президентської та парламентської виборчої кампаній всім запам’яталися їхні медіани – середні значення від рейтингів, оприлюднених різними соціологічними компаніями). Крім того, Світлана Хутка із КМІС розповіла про роботу з великими даними та алгоритмами.

Потрібно додати, що локація, де проходив захід, була невипадковою. Кав’ярня Urban Space, як відомо, є тим місцем, яке претендує бути осередком, де гуртуються урбаністи та обговорюються цікаві урбаністичні практики.

Саме тому друга секція була присвячена соціології міста та включала в себе три аспекти обговорення. Дмитро Заєць з Харківської школи архітектури, Наталя Отріщенко з Центру міської історії Центрально-Східної Європи та Олександра Ненько з Інституту дизайну та урбаністики університету ІТМО виступали з доповідями про соціологію міста в контексті річок, експертів та емоцій.

На третій секції під назвою “Соціальні групи та проблема справедливості” виступила соціологиня Оксана Дутчак з НТУУ КПІ ім. Ігоря Сікорського з доповіддю про жіночу продуктивну та репродуктиву працю. А також науковиця Калашнікова Аліна з ХНУ ім. Каразіна, яка розповіла про соціологічні дослідження фрілансу.

Велику цікавість викликала четверта секція «Українська соціологія за кордоном», яка мала дуже практичний сенс. Світлана Бабенко із КНУ ім. Шевченка розповіла про те, як створити міжнародну магістерську програму, а Тетяна Любива (IREX) поділилась секретом, як переконати західного видавця видати вашу книгу.

Зрештою, п’ята секція була присвячена найбільшій інтризі – нагородженню провідних українських ЗМІ за внесок у популяризацію та поширення соціологічного знання.

Напередодні команда соціологічного центру ім. Н. В. Паніної провела закрите голосування, в результаті якого перемогли шість ЗМІ.

Першою нагороду отримала головна редакторка газети “День” Лариса Івшина.

«Дякую усім, хто проголосував,— сказала Лариса Івшина, —  Це хвилююче. Мені Євген Іванович (Головаха — ред) приніс матеріальний доказ наших взаємних почуттів», - Лариса Олексіївна продемонструвала історичний номер газети «День» від 2007 року, в якому на першій шпальті було написано статтю про перші читання, що відбулися 12 років тому.

Лариса Івшина наголосила, що актуальність читань і досі залишається великою, бо, як і тоді, суспільство добре себе не знає. “Я думаю, що з тих часів змінилося небагато. Активні трансформації та зміни у суспільстві дають простір для нових досліджень. Тому попереду ще багато спільної роботи”, - наголосила головна редакторка «Дня».

Також нагородами були відзначені "Українська правда", "Дзеркало тижня", LIGA.net", "Texty.org.ua" та VoxUkraine.

Більше про соціологічні читання – уже незабаром у «Дні».

Марія СТУКАНОВА, фото Руслана КАНЮКИ, «День»

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати