Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Астрономи зафіксували "космічного метелика" у сузір'ї Вітрила

05 серпня, 22:56

Астрономи опублікували фото планетарної туманності на відстані 3000 світлових років від нас. Зображення віддалено нагадує форму метелика.

У сузір'ї Вітрила на відстані близько 3000 світлових років від нас астрономи виявили незвичайну космічну систему — планетарну туманність у формі метелика, повідомляє портал Techno.NV.

Об'єкт назвали NGC 2899, і це скупчення газів привернуло увагу вчених своєю незвичайною формою.

А саме — схожістю з «симетричною структурою, красивими кольорами і хитромудрими візерунками метелика».

«Метелика» засікли представники Європейської Південної Обсерваторії за допомогою групи телескопів Very Large Telescope, яка розташована у Чилі.

Автори відкриття заявили, що це доволі рідкісна знахідка, оскільки тільки 10% -20% схожих туманностей мають таку біполярну структуру. Як правило, такі об'єкти складаються з двох центральних зірок, які відповідають за подібну симетрію.

Попри свою назву, туманність NGC 2899 не має відношення до планет. Просто творцеві цього терміна здавалося, що планетарні туманності нагадують планети-газові гіганти.

Насправді ж вони з’являються у кінці життя величезної зірки, коли її паливо закінчується, і зовнішні шари перетворюються на величезну газову оболонку.

Мертва зірка — білий карлик — залишається у самому центрі цієї туманності.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати