Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Великій Британії дозволили в деяких випадках робити щеплення проти COVID-19 різними вакцинами

03 січня, 14:21

Національна служба охорони здоров'я Великої Британії дозволила в деяких випадках одній людині робити щеплення проти COVID-19 різними вакцинами. Водночас поки немає доказів про ступінь імунітету, який виникає від змішування доз.

Про це повідомляє Reuters, інформує hromadske.

У Великій Британії зареєстровані вже дві вакцини: від Pfizer/BioNTech та AstraZeneca/Oxford, і з 8 грудня у країні розпочалася масова вакцинація. Вакцину проти коронавірусу потрібно вводити двічі — інтервал між двома дозами в декілька місяців.

Отже, якщо людині зробили перше щеплення однією вакциною, а коли настав час для другої дози, її немає на складі, тоді дозволяють робити друге щеплення іншою наявною вакциною.

Такий же алгоритм дій, якщо якось вийшло так, що невідомо, якою вакциною робили перше щеплення. У британській Національній службі охорони здоров'я вважають, що краще ввести іншу вакцину, ніж затримувати графік щеплення.

Водночас відомство наполягає, що «потрібно докладати зусиль», щоби давати пацієнтам одну й ту саму вакцину. Крім того, у своїх рекомендаціях служба вказує, що немає доказів того, що вакцини можна змішувати, але ведуться дослідження.

Пропозицію змішувати вакцину розкритикували деякі експерти. Так, американський вірусолог Джон Мур зазначив New York Times, що даних про змішування взагалі немає. За його словами, британські чиновники «відвернулися від науки й просто намагаються вгадати вихід із цього безладу».

Речник компанії Pfizer не заперечив можливості змішувати вакцини. Він зазначив, що місцеві органи охорони здоров'я можуть запроваджувати альтернативні методи дозування вакцини, але за виконанням такого рішення потрібно ретельно слідкувати.

А от Центр із контролю та профілактики захворювань США вказує, що вакцини проти коронавірусу не є взаємозамінними й ефективність від змішування не оцінювалась.

У Великій Британії загалом підтвердили понад 2,6 млн випадків COVID-19, з них понад 74 тисячі людей померли від ускладнень. Ця країна першою у світі розпочала масову вакцинацію проти коронавірусу.




  
  

  
  

  

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати