Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Британія завершила процес Brexit і залишає Євросоюз

01 січня, 14:23

Велика Британія розпочала свій перший рік поза Європейським Союзом після реалізації Brexit і завершення перехідного періоду, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Велика Британія з 1 січня 2021 року завершила процес виходу з ЄС, який розпочався наприкінці січня 2020 року. Протягом року представники Європейського Союзу та Великої Британії обговорювали те, як будуватимуться подальші відносини між сторонами у різних сферах.

Переговори тривали довго і з перемінним успіхом, вони припинялися на деякий час через ситуацію з COVID-19, а також відбувалися в онлайн-форматі. Час від часу діалог заходив у глухий кут, оскільки жодна зі сторін не бажала йти на поступки та дорікала іншу у відсутності готовності до компромісів.

Зокрема, однією з найболючіших тем, яку обговорювали до кінця року, виявилася тема рибного лову у водах Великої Британії, а також питання рівноправної конкуренції та управління.

Зрештою, майбутні відносини між Лондоном та Брюсселем опинилися розписані на понад 1,2 тис. листах угоди, яку уклали сторони у переддень католицького Різдва.

Режим тимчасового застосування угоди починає діяти вже з 1 січня. Він діятиме до її ратифікації Європарламентом. Згідно з планом, депутати Європарламенту розглянуть угоду між ЄС і Великою Британією у березні. Британська сторона вже ратифікувала документ. Підписали його і керівники ЄС. Отже, крапку у цьому питанні залишається поставити саме Європарламенту.

На Даунінг-стріт запевнили, що Велика Британія в рамках угоди повернула собі контроль над кордоном, торгівлею, судовою системою та рибальськими водами. Влада Великої Британії стверджує, що ця угода "забезпечує те, що було обіцяно британському народові під час референдуму 2016 року".

"Угода гарантує, (...) що ми більше не підкоряємося правилам ЄС, Європейський суд не відіграє жодної ролі, і всі наші ключові червоні лінії щодо повернення суверенітету були досягнуті. Це означає, що 1 січня 2021 року ми матимемо повну політичну та економічну незалежність", - зазначили на Даунінг-стріт.

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон після погодження угоди заявив, що переговори з ЄС щодо угоди відбулися добре і подарували Великій Британії стабільність.

"Я вірю, що це хороша угода і для всього Євросоюзу", - зазначив прем'єр.

Згідно з положеннями угоди, Велика Британія матиме доступ до ринку ЄС, не обмежений тарифами та квотами. Однак, британським виробникам доведеться враховувати стандарти, і Сполученого Королівства, і ЄС.

У підданих Великої Британії тепер не буде свободи пересувань, роботи або навчання на території ЄС: їм потрібні візи на період перебування понад 90 днів. Британським фахівцям, включаючи медиків, фармацевтів, інженерів, відтепер при роботі на території ЄС доведеться підтверджувати свою кваліфікацію в індивідуальному порядку в тій країні, де вони збираються працювати.

Британці можуть здійснювати довгострокові поїздки до ЄС для оплачуваної роботи. Так, персонал, відправлений до ЄС у справах бізнесу у відрядження, може залишатися на території ЄС до трьох років у разі, якщо вони менеджери або фахівці. До одного року на території ЄС можуть перебувати співробітники-стажисти.

Тим, хто збирається здійснити короткі ділові поїздки, потрібен дозвіл на роботу. Вони можуть залишатися в країні на термін до 90 днів у будь-який 12-місячний період.

Авіасполучення між ЄС і Великою Британією здійснюватиметься у звичному режимі - пасажирські та вантажні літаки можуть, як і раніше, літати та приземлятися в ЄС. Перевізникам також буде дозволено продовжувати рух без спеціальних дозволів.

Відповідно до угоди, можуть, як і раніше, відбуватися транскордонні поліцейські розслідування. Однак, у Великій Британії більше не діятиме Європейський ордер на арешт. Більше того, Велика Британії відтепер не буде повноцінним членом Європолу та Євроюсту.

Угода також містить положення про правила визначення країни походження товарів, зокрема, визначення товарів, "зроблених у Великій Британії". Відповідно до угоди на товари вводитимуться тарифи лише в тому випадку, якщо понад 40% вартості готової продукції буде або не британського походження, або країни, що не входить до ЄС.

Крім того, в угоді прописано механізм врегулювання спорів на випадок, якщо будь-яка зі сторін помітить проблеми у торговельних відносинах. Так, сторони можуть вживати відповідних заходів після проведення консультацій. Потім протягом 30 днів збереться арбітражна комісія, яка ухвалить рішення. Якщо пізніше заходи вважатимуть помилковими або надмірними, потерпіла сторона зможе вжити компенсаційних заходів.

Що стосується наукового співробітництва, Велика Британія продовжить брати участь у програмі ЄС "Горизонт Європа" (Horizon Europe), а також у космічній програмі спостереження за Землею Copernicus і в Євратомі (Європейська спільнота з атомної енергії).

При цьому Велика Британія виходить із некомерційної програми Європейського Союзу Еразмус - програми з обміну студентами та викладачами між університетами країн членів Євросоюзу.

Спостерігачі зазначають, що реалізація Brexit - велика політична перемога Джонсона, який реалізував свій план, незважаючи на масу внутрішньополітичних перешкод. Однак тепер, на думку експертів, перед прем'єром стоїть найголовніше його завдання: показати на практиці, що Brexit справді вигідний Великій Британії та відкриває перед країною нові можливості.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати