Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Вашингтоні Блінкен, а в Києві – Морок

26 листопада, 17:31

У фігурному катанні до літа 1990 року існував різновид змагань під назвою «обов’язкові фігури», суть якого в умінні викреслювати на льоду фігури: «коло», «параграф», «вісімка», «викрюк» тощо. Це було невидовищно й нудно, тому цю частину змагань скасували, хоча своєю назвою цей вид спорту завдячує саме «фігурам». Російський телевізор останні 20 років викреслює одні й ті самі «обов’язкові фігури». У розділі «Америка» треба намалювати фігури: «загибель США», «подвійні стандарти», «американська вояччина», «зубожіння народу» тощо. У розділі «Україна» — «нацистська хунта», «бандерівська хунта», «русофобія», «Україна летить у прірву», «України не існує» тощо. Нудно, але що вдієш, така робота. Непогано, до речі, оплачувана. Щоб глядач усе-таки дивився, виконавці «обов’язкових фігур» корчать пики, горлопанять, іноді б’ються — одним словом, привносять у цей нудний вид елементи «творчості», дух «довільної програми».

Останніми днями в розділі «Америка» змагалися, хто намалює найогиднішу перспективу президентства Байдена, який, на превеликий жаль для російського офіціозу, все-таки займе Білий дім після 20.01.2021. Після того як Байден оголосив список своєї команди, всі підрозділи путінських інформаційних військ отримали команду малювати фігуру «Ентоні Блінкена», якого 46-й президент США представив як держсекретаря своєї адміністрації. Спільний знаменник такий — за Блінкена Америка й Захід у цілому житимуть дуже погано, а Росія, навпаки, дуже добре.

На сайті головного державного агентства РІА Новости Блінкен став черговим негативним героєм. Ірина Алксніс у статті від 25.11.2020 повідомляє, що «США перетворяться на маріонетку Європи», і все тому, що «знаковою стала кандидатура ймовірного держсекретаря США в особі Ентоні Блінкена, який представляє собою рафінований продукт «вашингтонського болота» і «захисника глобальних альянсів».

Детальніші обриси «фігури Блінкена» дає Петро Акопов у публікації від 24.11.2020 під назвою «Байден знайшов у «вашингтонському болоті» справжнього «сина полку». «Інтелектуальна безпорадність у пошуку відповіді на геополітичні проблеми не є дивною — адже уявлення про нашу країну у того ж Блінкена класично ліберальне: Путін настільки боїться Заходу з його свободами, що готовий підривати Америку та Європу зсередини, а взагалі, росіяни розуміють тільки силу, тому потрібно жорстко дати зрозуміти їм, хто у світі встановлює правила і веде народи за собою. Після такої глибокої аналітики можна бути спокійним за майбутнє американської зовнішньої політики: Вашингтон продовжить добровільно допомагати Москві будувати новий світопорядок». Кінець цитати.

У російському телевізорі з Ентоні Блінкена намагаються зробити комічну фігуру, за допомогою, зокрема, й  цілком антисемітських кривлянь «експертів». «Блінкен — генетичний русофоб», — повідомила Ольга Скабєєва, представляючи глядачам пограми «60 хвилин» від 25.11.2020 майбутнього главу Держради. І додала: «Він весь час розповідає, що його дідусь втік з Росії, нібито від погромів». І при цьому телеведуча багатозначно захихотіла. Цим «нібито», супроводженим гигиканням, Скабєєва, ймовірно, хотіла підкреслити, що ніяких погромів у Росії зроду не було, а дідусь Блінкена втік з Росії через свою вроджену русофобію, яка передалася онукові у спадщину, генетичним шляхом.

«У Блінкена спадкова схильність рахувати чужі гроші», — багатозначно додав віце-спікер Держдуми Петро Толстой. З огляду на попередні заяви депутата Толстого про тих, хто «у 17-му вискочив з наганом через смуги осілості, а їхні онуки сьогодні руйнують храми», цей цілком вагомий натяк на «спадкову схильність», нібито притаманну Ентоні Блінкену, важко сприйняти інакше як юдофобію.

Співробітник «Коммерсанта» Максим Юсін вирішив поглумитися над іншим предком Ентоні Блінкена, якого врятував чорношкірий американський танкіст з нацистського концтабору. «Ну, звичайно ж, негр 1945 року не міг бути командиром танка!» — зі сміхом заявив Максим Юсін. Мабуть, співробітнику «Коммерсанта» не розповіли в школі на уроках історії про підрозділи чорношкірих танкістів під назвою «Чорні пантери», в яких воювали тільки чорні, й тому командиром танка не міг бути саме білий. Він, ймовірно, нічого не чув про знамените звернення генерала Джорджа Паттона до танкістів з «Чорних пантер» у жовтні 1944 року: «У моїй армії тільки найкращі. І мене не турбує, якого ви кольору, доти, доки ви будете йти і вбивати цих сучих синів фріців».

Убогість і абсурдність змісту телешоу «експерти» намагаються компенсувати екзотичністю форми. Продовжуючи тему неминучих майбутніх провалів Байдена, Петро Толстой заявив: «Ми взагалі ніяк від них не залежимо! І чхали ми на Америку!» Тут «політолог» Галкін, якого за його категоричне невміння чітко висловлювати свої думки постійно запрошують на роль «ліберала для биття», спробував заперечити, мовляв, а як же технології, ті ж комп’ютери... На що депутат Толстой з гідністю виголосив: «А ми користуватимемося їхніми комп’ютерами, щоб їм же протистояти!»

У цей момент у студії пролунало досить гучне рохкання. «Хтось хрюкнув у студії!» — розгублено промовила Скабєєва. Оператор повернув камеру до депутата Толстого і задоволений вираз гладкого обличчя з маленькими очицями не залишив сумнівів у тому, хто видав цей звук, який став, мабуть, найважливішим повідомленням у цей вечір.

Телевізор має не інформувати, а розважати. Цю істину постійно використовує головний політичний клоун Ж., який цього вечора вирішив почати з картинки із зображеннями орла й курки. «Америка хоче бути орлом, але виглядає як курка», — пояснив Ж., і всі в студії слухняно розсміялися чудовому жарту. Після чого Ж. повідомив, що Трамп нікуди не піде й залишиться президентом США, що Байдена покладуть «у Кремлівську лікарню на обстеження», що «Україні — кінець», «Польщі — кінець», «Туреччина — в зоні ризику». Але це все вже пахло нафталіном і дуже програвало зображенню про орла й курку...

«Фігуру України» у своїй програмі «Вечір» від 26.11.2020 Володимир Соловйов почав малювати з заяви, що «Україна перебуває в мороці». Початок, на мій погляд, слабкий, невиразне.

Ну, що таке цей «морок»? Ну, так, легке помутніння свідомості. Хтось узагалі може пригадати романтичний блоківський «темный морок цыганских песен». Словом, мляво почав Володимир Соловйов. Трохи пожвавив обстановку режисер Карен Шахназаров, коли провів паралель між Україною та гітлерівським Рейхом. «В Україні — диктатура. Дуже схоже на те, що зробив Гітлер 1933 року з Німеччиною. Заборонили компартію. Знесли пам’ятники Леніну. Залякали народ». Я, щоправда, не чув, що Гітлер зносив у Німеччині пам’ятники Леніну, оскільки їх там 1933 року не було. Але це неважливо. Творчу думку режисера Шахназарова не можуть обмежувати такі дрібниці, як реальність. І він продовжив свої викриття. «Знайшли єврея і посадили на чолі країни», — викрив «нацистську» Україну у витонченій підступності Шахназаров. І завершив класикою: «Ось Гоголь. «Ревізор». Але ревізор до них ніяк не приїде. А ревізор до них може приїхати тільки зі Сходу». — «На танку!» — радісно встряв Соловйов.

«Протистояння Росії із Заходом буде тривалим, але закінчиться благополучно для Росії», — в ролі заключного заклинання промовив режисер Шахназаров. «А чому Україна має існувати в нинішніх кордонах?» — з багатозначним натиском запитав Соловйов. І всім було зрозуміло, що, звичайно, не повинна Україна існувати в нинішніх кордонах, а взагалі-то, по-доброму, й існувати їй не слід.

Жанр політичних телешоу в путінській Росії переживає глибоку кризу. Можливо, в найближчому майбутньому ведучі й «експерти» почнуть збиратися в коло, діставати ляльки, що зображують Америку, Україну та інших «ворогів» Росії, і з завиванням встромляти в них голки, подібно до чаклунів вуду. До речі, і з погляду досягнення результату це може бути ефективніше, ніж сьогоднішні камлання й керовані істерики...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати