Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Король як і раніше голий

«05-11.02.2021»
11 лютого, 18:14

Після заборони трьох пропутінських телеканалів минулого, цього тижня «Зелена хунта» продовжила показово смикати кремлівського кота за хвіст, зірвавши запланований у Києві Міжгалактичний турнір з боксу на призи Віктора Медведчука. За версією як навіть для піратської недбало зліпленої копії «Доктора Зла» депутата Верховної Ради від ОПЗЖ Іллі Ківи, активісти зі створеної ним улітку минулого року громадської організації «Патріоти — За життя» (далі «Патріоти (ОП)ЗЖ») цікавилися виключно спортом. І політику їм, громадянине начальнику, суто через непорозуміння хулігани-націоналісти шиють.

Утім, як у багатьох інших (не ручуся все ж, що 100% усіх) озвучених Ківою історіях, і з «Патріотами (ОП)ЗЖ» насправді все строго навпаки. За трохи більш як півроку від появи на світ вони спливали в медіа-просторі виключно у зв’язку з політичними акціями. Уперше Україна почула про них минулого літа після сенсаційного повідомлення у фейсбук-акаунті Ківи про нібито напад на автобус з «Патріотами» «Нацкорпусу» та «Азова» — з «застосуванням автоматичної зброї», «загиблими» й «викраденими». Потім, щоправда, виявилося, що нападники були якогось мутного походження, замість автоматичної, у них була пневматична зброя, а замість гори трупів і викрадених насправді нападники побили, щоб ефектно виглядало на відео й фото, дещо пом’ятого вигляду чоловіка. Проте, на хвилі фейків у медіа про неприпустимість подібних нападів тоді висловився навіть Президент, що міцно підсів у той час на «Країну». Ну а в січні-лютому вже цього року «Патріоти (ОП)ЗЖ» («патріоти» у їхньому випадку дійсо доречно писати в лапках) засвітилися у масовці серед інших проросійських організаторів акцій протесту проти «тарифного геноциду». Як і попереджав, ніякого спорту — це все.

Максимум кілька десятків членів, сім з половиною сотень передплатників сторінки на Фейсбук (з яких, як у таких випадках водиться, більша частина боти) — погодьтеся, для організації з претензією на національний масштаб смішна цифра. З Вадимом Тіітушком, що став уже «загальною назвою» тренувалося більше. Не кажучи вже про нарочито перекручену російську — як чую, так і пишу — цієї сторінки мову. Як і інші подібні (у діапазоні від ряджених українських неонацистів до адептів «русского мира») карликові «громадські» організації, що годуються при Медведчукові, через свою нечисленність, «Патріоти» були створені для разових акцій. Постановочних — як жертовне м’ясо, ну, і для підхоплення, якщо бракуатиме інших, більш професійних рук. Проте, цієї середи кілька пішаків Ківи-Медведчука знову опинилися в епіцентрі гучного скандалу. Коли перед їхнім офісом у глухому закутку київського Печерська у Тверському тупику (вони там, в ОПЗЖ, схоже, геть позбавлені самоіронії) відбулася широко розпіарена у ЗМІ акція «Нацкорпуса», що закінчилася затриманням прибулими силовиками «спортсменів» Ківи, обшуком, і виявленою у «спортзалі» зброєю. Усе це, як і з літнім нападом на автобус «Патріотів (ОП)ЗЖ», віддавало шоу, щоправда, цього разу партію розіграли не Ківа з Медведчуком.

На тлі катастрофічного, слідом за правлячою партією, падіння рейтингу Президента останніми днями українці з подивом спостерігають, як Володимир Зеленський приміряє на себе нову, незвичну для легковажного коміка роль. Злі язики навіть встигли вигадати дотеп, чи не хоче після Голобородька він тепер зіграти Порошенка. Першим, як водиться, прийдешні зміни відчув головний флюгер української політики екс-президент Леонід Кравчук. Несподівано войовнича риторика глави української делегації на переговорах у Мінську ще в останній декаді січня змусила замислитися чимало голів у Києві та Москві. Ну а президентські санкції проти трьох прокремлівських телеканалів, що ніби з неба звалилися минулого тижня, викликали чимало захоплених коментарів від тих, хто ще недавно писав розлогі тексти про резидентуру ГРУ / ФСБ, що окопалася на Банковій. — Із зовсім смішного, вчора ще улюблена тема «професійних патріотів», після блокування медведчуківських телеканалів про роботу голови Офісу президента Єрмака на російські спецслужби тепер пише хіба що неофіційний український філіал «РІА «Новости»» «Країна». — Про магічний ефект від нового вбрання Президента найкраще свідчить заява нинішнього керівника штабу «Європейської Солідарності» Олександра Турчинова в інтерв’ю BBC, що, вчора ще непримиренний противник Зеленського, тепер екс-президент Петро Порошенко готовий обговорити можливу коаліцію між «ЄС» і «Слугою народу», а також власну кандидатуру на посаду прем’єра.

Усього кілька днів тому політичний лузер Володимир Зеленський, який за півтора року розгубив небачені в історії незалежної України кредит довіри виборців і закріплену на парламентських виборах владу, в одну мить став рукопотискним для багатьох своїх учорашніх насмішників і навіть відкритих ворогів. То що змінилося, він і правда став патріотом? Чи праві ті, кому в разючих змінах останніх днів вбачається доброчинна роль нової адміністрації у Вашингтоні? І, нарешті, більш конкретне запитання, а чи правда раптова зміна милості на президентський гнів на адресу медіа-пулу Козака—Медведчука пояснюється їхньою роботою на Кремль? Чи, насправді, розкручуючи «Тарифний майдан», ОПЗЖ занадто круто з погляду Банкової хитнула в сторону дострокових виборів президентський човен? Відповіді на ці запитання у мене на сьогоднішній день немає. І все ж є речі, з якими для мене все зрозуміло. І без «112», «ZIK» і «NEWSONE» у Кремля в Україні вистачає інформаційних каналів. Хоч би скільки аваковський «Нацкорпус» ганяв перед камерами тітушок Медведчука, обвинувачені у повністю сфальсифікованій «справі Шеремета» все так само сидять. Ще не винайшли такого «рецепту Коника—Горбоконика», щоб Зеленський у котел пірнув і став компетентним. Король залишається і залишиться голим як мінімум доти доки на Банковій сидітимуть все ті ж кравці.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати