Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Жити – це розплутувати плутанину

З’явився український переклад книжки «Плутанина посередині. Від стартапу — до успіху, як не схибити посеред шляху» Скотта Белскі
27 лютого, 17:40

Видавництво ArtHuss вперше видало українською (влучний та ємкий переклад з англійської Олексія Пелипенка та Дарії Цепкової) книжку легендарного Скотта Белскі «Плутанина посередині. Від стартапу — до успіху, як не схибити посеред шляху».

Як і кожен молодий підприємець, Скотт Белскі був націлений передусім на фініш. І його фініш, станом на зараз, безумовно, уже вдався. Підприємець Белскі — засновник платформи Behance та головний директор з продуктів Adobe  — розповідає нам у книжці свою історію. Щоправда, вона не про фініш чи успіх, а про невдачі, шлях, вона про саме життя.

Погодьтеся, люди часто говорять про фініші. Людський розум малює собі це піднесення, гордість від того, що нарешті дійшов, подолав, завершив... Саме про це ми мріємо — про полегшення, яке відчуємо, коли «фінішуємо». Коли вийде друком книжка, відбудеться подія чи запуститься певний продукт. Але Белскі впевнений, що саме ці епітети «грандіозності» відволікають від усвідомлення факту, що це абстрактні верстові стовпи нашого життя, і ці моменти, попри всю приємність усвідомлення, мало чого можуть нас навчити.

Так як і фінішами, люди залюбовані стартами. Бо старт — це завжди романтично. Це суцільне натхнення, купа ідей, та як це часто буває, повна відсутність плану. Надихає пункт призначення, хоча ми і гадки не маємо, як туди дістатися. Дорога до пункту призначення часто мальована рожевими фарбами, відірвана від реальності. І це добре, бо знали б ми всю складність наперед, то навряд починали би рух узагалі.

І ось ми дістаємося до найцікавішого — середини. Того, що міститься між стартом та фінішем. Про це рідко говорять та пишуть, а це якраз найцінніше. Та мало хто хоче говорити про вагання, про невпевненість у собі. Усі ґулі, пише Белскі, набиті в дорозі, усі сумніви переживаються нами на самоті. І так, більша частина подорожі не потрапляє в літописи, тому що тоді вона одразу стає занадто відвертою та якоюсь слабкою.

Книга Белскі цінна тим, що він не соромиться говорити про сумніви, про провали, невдачі, про плутанину, яка є завжди і скрізь, де є шлях. Автор розцінює постійне навчання як еліксир життя. Та поряд із цілком практичними порадами для підприємців на кшталт «Як оптимізувати себе, продукт та робочий процес», Белскі дає поради мотиваційно-життєвого, ідейного рівня: «Ви — не ваша робота, ніколи не забувайте про це» або: «Втрата креативності — це наслідок уникання правди».

Для Скотта Белскі плутанинам немає кінця, допоки немає кінця життю. Кінець — це смерть. Отоді вже справді нічого не можна змінити, створити, виправити, налагодити, зміцнити чи оптимізувати... А до того — усе в наших руках. У цьому й є безумовна надихаюча вітальність Белскі, яка вчить зміцнювати власну рішучість та знову і знову фінішувати й починати спочатку. Хай то буде процес побудови бізнесу чи процес виховання дітей, людині так необхідно знати, що життя — це ніщо інше, як шлях із постійними плутанинами, які цікаво розплутувати.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати