Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Про громадянську війну

Вперше в Україні вийшли спогади легендарного Джорджа Орвелла
29 серпня, 15:18

Цей англійський письменник став знаменитим завдяки своїм двом творам — роману-утопії «1984» і повісті-утопії «Колгосп тварин», які опублікував у 1940-х. І в першому, і в другому творах автор піддав нищівній критиці тоталітарні суспільства, що утворилися на європейському континенті внаслідок незворотних політичних процесів. Передусім викривалися антилюдські режими, встановлені у сталінському СРСР, нацистській Німеччині, Італії часів Муссоліні та франкістській Іспанії.

Зауважимо, що появі «Колгоспу тварин» — цій талановито створеній політичній алегорії, чи антисталінського памфлету, передувала інша книжка Джорджа Орвелла  — «Данина Каталонії», написана одразу після його повернення з Іспанії, де письменник упродовж двох років безпосередньо брав участь у збройному конфлікті на боці народного ополчення.

«Видавництво Жупанського» вперше в Україні випустило книжку спогадів Джорджа Орвелла «Данина Каталонії» про громадянську війну в Іспанії у серії «Майстри світової прози» в перекладі Ірини Сав’юк.

Як відомо, Ерік Артур Блер — справжнє ім’я та прізвище письменника, а Джордж Орвелл — літературний псевдонім, що він його взяв на честь покровителя Лондона  — святого Георгія (Джорджа). А Орвелл — це назва маловідомої річки на півночі Англії. Отже, письменник потрапив до Іспанії як кореспондент Бі-Бі-Сі та газети «Обсервер». Можливо, саме цим можна пояснити те, що стиль викладу книжки «Данина Каталонії» за всіма ознаками нагадує багатосторінковий журналістський репортаж, у якому захопливо зображено цілий калейдоскоп буремних подій.

Насамперед вражають описи фронтових буднів іспанських ополченців, яким місяцями доводилось сидіти в окопах, витримуючи голод, холод і антисанітарію. Джордж Орвелл без усіляких прикрас показує позиційну війну, свідком якої він був, коли не вистачало озброєння та боєприпасів для захисників Барселони, Таррагони й інших міст і містечок Каталонії, які боронилися від заколотників-франкістів. Далі автор у притаманній йому манері критикує військове командування уряду Іспанської Республіки, яке припустилося фатальних помилок, що призвело до численних людських втрат на фронті.

Джордж Орвелл практично в кожному розділі книжки згадує про негативну роль Радянського Союзу на боці іспанських комуністів. Втручання СРСР, так само Німеччини й Італії, у внутрішні справи Іспанії ще більше розпалило вогнище громадянської війни в цій західноєвропейській країні, жертвами якої виявився майже мільйон громадян. Автор робить висновок, що фактично це була інтервенція одразу трьох держав, зацікавлених поширити свій вплив і підтримати лояльні до них місцеві політичні сили.

Не буде перебільшенням відзначити також, що книжка «Данина Каталонії», написана Джорджем Орвеллом майже вісімдесят років тому, не втратила актуальності саме для українського читача в контексті гібридної війни на Донбасі, розв’язаної Російською Федерацією. Виникає чимало паралелей між подіями в Іспанії 1936 — 1939 рр., талановито задокументованими письменником, і тими, що зараз відбуваються на сході України. Приміром, як пише автор книжки, Народний фронт Іспанії, керований комуністами, регулярно отримував різноманітну зброю від Радянського Союзу; тисячі агентів-більшовиків буквально заполонили країну задля ведення терористичної діяльності; військові радники надавали технічну підтримку інтербригадам, укомплектованим представниками лівих європейських партій; дипломатичне представництво СРСР на чолі з Антоновим-Овсієнком, вкрай негативно сприйняте Джорджем Орвеллом, по суті, стало центром планування різного роду диверсійних операцій на території країни, втягнутої у громадянський конфлікт. Автор вказує на ще один промовистий факт, пов’язаний з радянською резидентурою, який його не лише обурює, а й спонукає вдатися до викриття підривної ролі сталіністів. Кремль у роки громадянської війни в Іспанії постійно дбав про ідеологічне прикриття своєї присутності в цій країні, скуповуючи оптом і вроздріб європейську пресу. На батьківщині письменника, як зазначає Джордж Орвелл, громадськість через дезінформацію продажних писак-журналістів слабо орієнтувалася в перебігу подій у далекій Іспанії, недооцінювала реальну загрозу для Великобританії з боку тоталітарних режимів Німеччини і Радянського Союзу, військовий потенціал яких у ті часи зростав мало не в геометричній прогресії.

Як відомо з історії, одним із ідеологічних опонентів Йосипа Сталіна був Лев Троцький. Саме Троцькому як політичній фігурі і «троцькізму» як течії в марксизмі особливу увагу приділив Джордж Орвелл у книжці «Данина Каталонії». Письменник демонструє чудове знання історії зародження конфлікту між двома лідерами партії більшовиків-ленінців, що призвів до фізичного винищення чималої кількості її членів, згадує показові суди над так званими політичними відщепенцями. Автор сам того не помітив, як мимоволі порушив надзвичайно гостру тему, а саме нетерпимість до інакомислення, що й досі залишається характерною рисою політичної культури росіян. Агенти ВЧК-ГПУ-ОГПУ-НКВД просто розпочали полювання на троцькістів, котрі за дорученням Лева Троцького прибули до охопленої повстанням Іспанії. Дехто з них тимчасово входив у керівні органи Робітничої партії марксистської єдності, яка разом з іншими політичними партіями Іспанії брала участь у формуванні народного ополчення. Із книжки дізнаємося про те, що Джордж Орвелл вступає в лави РПМЄ й одразу потрапляє під приціл радянської розвідки. Лише випадковість рятує письменника і його дружину від арешту і репресій, коли політична ситуація в Іспанії загострилася настільки, що Робітничу партію марксистської єдності було оголошено поза законом.

Треба відзначити документальну вартість книжки «Данина Каталонії» Джорджа Орвелла. Навряд чи це видання могло з’явитися за радянщини у книгарнях чи бібліотеках, оскільки цю громадянську війну традиційно сприймали виключно через ідеологічно вивірену публіцистику того ж Михайла Кольцова чи Іллі Еренбурга. Тепер у розпорядженні українського читача з’явилося неоціненне джерело інформації, яке остаточно ламає стереотипи про le guerra civil (громадянську війну), як кажуть іспанці, десятиліттями нав’язувані ідеологічно заангажованими журналістами із чужої столиці.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати