Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Луцькі зустрічі «Ріднокраю»

Була презентована колективна збірка поезій і пісень «Українська вишиванка» та здійснені поїздки пам’ятними місцями Луцька, Волині та Рівненщини
25 липня, 12:55

У Луцьку відбулося п’яте щорічне зібрання літературно-мистецького коша «Ріднокрай», який об’єднує авторів з різних куточків України – від Волині та Прикарпаття до Полтавщини, Слобожанщини і Криму, а також митців з української діаспори.

Цьогорічна програма луцького зібрання коша була традиційно насиченою. Ріднокраївці презентували лучанам колективну збірку поезій і пісень «Українська вишиванка», здійснили незабутні поїздки пам’ятними місцями Луцька, Волині та Рівненщини.

Презентація колективної збірки «Українська вишиванка» проходила в Луцькій міській бібліотеці для дорослих №5. До презентованого видання ввійшли поезії й пісні близько вісімдесяти сучасних авторів, які присвятили свої твори такому унікальному сакральному явищу в житті кожного українця, як вишита сорочка. Поезії на тему української вишиванки представили члени НСПУ Наталя Данилюк з Івано-Франківщини, Інеса Доленник з Кривого Рогу, Галина Литвиненко з Криму та інші автори, а також прозвучали пісні про вишиванку в авторському виконанні Тетяни Мирошниченко (Київ), Віктора Охріменка (Чернігівщина) та Юрія Щербика (Луцьк). Учасники колективної збірки отримали пам'ятні грамоти, дипломи, авторські візитівки і грошові винагороди від очільників коша й організаторів зібрання Віталія Назарука та Олександра Печори.

Олександр Печора вітає авторів з виходом збірки «Українська вишиванка»

З виходом чергової колективної збірки прийшли привітати ріднокраївців й учасники місцевих літературно-музичних студій «Зорі над Стиром» та «Без меж», які отримали нагоду поспілкуватися з творчо обдарованими гостями Волині. З музичними вітаннями від волинян виступили сопілкар Роман Мельник та співак Степан Рибчинчук. Луцьким колегам по перу та користувачам міської бібліотеки-філії № 5 для дорослих, яка саме відзначала своє 70-річчя, ріднокраївці передали примірники «Української вишиванки», а також авторські збірки Віталія Назарука, Олександра Печори, Галини Литвиненко, Володимира Стецюка, Лідії Скрипки та Любові Ігнатової.

Свою поетичну вишиванку представляє кримчанка Галина Литвиненко

Літературно-мистецький кіш «Ріднокрай» вже існує п’ять років. Його засновники Віталій Назарук, Олександр Печора та Микола Серпень поставили за мету об’єднати в літературно-мистецьку спільноту патріотично налаштованих творчих людей, які люблять свій рідний край і Україну. Щоби разом пропагувати рідне слово, українську пісню, традиції і звичаї свого народу та його історію, а також популяризувати свою творчість, видавати книжки і надавати підтримку авторам.

За час існування літературно-мистецького коша «Ріднокрай» під його егідою вийшли в світ колективні збірки «Мотиви ріднокраю», «Жити й мислити українно», «Понад усе нам Україна», «Опалені рими», збірка пісень «Про рідне та близьке». «Українська вишиванка» є сьомим колективним виданням ріднокраївців. Окрім цього видаються й авторські книжки, газета «Ріднокрай» та літературно-художній календар «Ріднокрай».

Ріднокраївці у замку Любарта

На кожне щорічне зібрання коша передбачаються поїздки історичними шляхами. У попередні роки ріднокраївці побували в Почаєві, Берестечку, Дубнівському замку, відвідали сучасних «чорних запорожців». Цього року були екскурсії історичними місцями Луцька. Гості відвідали замок Любарта і розташовані в ньому музеї дзвонів і старовинної книги, побували в костелі Святих Апостолів Петра і Павла, в діючій аптеці-музеї ХІХ сторіччя, в кафе-музеї Першої світової війни та оглянули дивовижний будинок скульптур Миколи Голованя. А ще були поїздки в Літературно-меморіальний музей Лесі Українки в Колодяжному, на знамениті Шацькі озера (Пісочне, Чорне, Перемут, Люцимер, Світязь), оглядини базальтових кар'єрів і «Тунелю кохання» у Клевані, знайомство з унікальним санаторієм «Червона калина» на Рівненщині.

У рідному обійсті Лесі Українки

На сьогодні літературно-мистецький кіш «Ріднокрай» об’єднує понад сто митців (поетів, музикантів, художників) з різних регіонів України, а також з української діаспори в Польщі, Німеччині, Італії, Іспанії, Португалії, Швеції, Канаді, Аргентині і навіть в Китаї. За словами одного з засновників коша Віталія Назарука, ріднокраївці мають намір розширювати рамки свого об’єднання, залучаючи до співпраці вишивальниць, ковалів, бондарів, представників інших ремісницьких напрямків і навіть кухарів, бджолярів і виноробів. На його думку, найбільш прийнятною формою такої співпраці може бути спільна організація виставок, ярмарків, культурно-мистецьких заходів у дні великих народних свят тощо.

А про найближчі плани творчої спільноти розповів Олександр Печора, нагадавши про те, що після зібрання в Луцьку презентації літературно-мистецького коша «Ріднокрай» ще мають відбутися у Вінниці, в Ірпіні на фестивалі «Ірпінський парнас» та в Одесі на Загальнонаціональному конкурсі «Українська мова – мова єднання».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати