Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Він вам не Дімон»

02 березня, 22:45
ФОТО REUTERS

Це була величезна робота, і спочатку ми взагалі не були впевнені, що її можливо зробити нашими силами. Але ми зробили. Знайшли і зняли (!!!) всі резиденції в Росії і за кордоном, відшукали чортові невловимі яхти і скрупульозно за геотегами, фото з інстаграма і архівними записами встановили, де і хто на них плавав. Ховалися від ФСО, що охороняє об'єкти. Провели сотні людино-годин, аналізуючи соцмережі і вишукуючи потрібні фотографії. Перелопачували документацію офшорів. Дивились доменні імена. Переглянули буквально кожну фотографію головного героя за рік, щоб знайти потрібні кросівки і сорочки (з цього взагалі все й почалося). Їздили в Тоскану знімати виноградники, а в Курську область - корів.

Блін, та ми навіть купили права на пісню групи "Комбінація", щоб вам веселіше дивитися цей фільм.

З гордістю представляю найбільше розслідування ФБК зі зроблених до цього часу.

І, можливо, найважливіше політично: йдеться про другу людину в країні. Прем'єр-міністра і колишнього президента Росії. Головного і постійного партнера Путіна, найбільш довірену його особу - він не побоявся йому країну передати на чотири роки.

Він вам не Дімон. Він серйозний дядечко-корупціонер.

Дмитро Анатолійович Медведєв зовсім не такий безневинний і комічний персонаж, яким він здається. Нехай вас не обманює сон на засіданнях, бадмінтон або захоплення гаджетами.

Це дуже хитра і жадібна людина, явно злегка схиблена на резиденціях та елітній нерухомості, яка і створила задля володіння ними одну з найбільших корупційних схем у країні. І, треба віддати йому належне, одну з найвитонченіших.

Ми знайшли, описали і документально довели існування мережі благодійних та некомерційних фондів, організованих довіреними особами та родичами Медведєва. Слово «благодійних» бентежити не повинно: одержувачами «допомоги» тут є тільки Медведєв і його сім'я.

Вони використовують фонди для того, щоб отримувати на них «пожертвування» (читай: хабарі) від олігархів і банків під держконтролем і витрачати кошти на придбання палаців, яхт і виноградників у Росії і за кордоном.

І так - це дуже хитро. Кому належить, наприклад, секретна дача Медведєва в Плесі, про яку ми робили велике розслідування? Формально - нікому. Благодійній організації - фонду Градіслава, а значить, немає навіть фізичних осіб - кінцевих власників, адже майно некомерційної організації належить в підсумку тільки їй, а навіть не її засновникам.

Фактично ж усі розуміють: дача належить Медведєву. Її охороняє ФСО. Там розташований підрозділ служби. Над плеською дачею навіть є офіційна безполітна зона.

Тобто корупційна схема ґрунтується на створенні благодійної організації з надійною людиною (однокурсником, родичем) на чолі. Після чого можна сміливо накачувати організацію грошима і купувати на них палаци-яхти, не побоюючись, що хтось ткне в обличчя папірцем, де в графі «власник» стоїть твоє прізвище.

Тільки от є одна проблемка: надійних людей не може бути багато. Якщо є невелика кількість осіб, задіяних в організації, фінансуванні та управлінні купою благодійних фондів, головна ознака яких - володіння майном прем'єр-міністра Медведєва, то все стає ясно: це корупція.

Почавши ось із цих кросівок веселого кольору,

ми встановили і документально описали всю корупційну імперію Дмитра Медведєва, фонди, що становлять її, і його найближчих довірених осіб.

Спираючись на опубліковану звітність, ми стверджуємо: на фонди Медведєва були переведені як мінімум 70 мільярдів рублів грошима і майном.

Це:

- хабарі від олігархів Усманова і Міхельсона;

- гроші «Газпромбанку», який і раніше багато разів був помічений у тому, що працює «гаманцем» для покриття витрат високопоставлених чиновників (див. «Кейс Винокура» і «кейс зарплати дружини Сєчіна»);

- перерахування від інших компаній (наприклад «дочка» «Башнєфті»).

На ці гроші побудовані, куплені й утримуються:

Родовий маєток і агрокомплекс Медведєва в Мансурово;

Гірська резиденція «Псехако» в Сочі:

Виноградники в Анапі й Тоскані:

Міловка, яку ми показали раніше:

І багато іншого, про що ми розповідаємо в нашому розслідуванні. У його відеоверсії. І в його докладній текстовій версії з усіма документами.

Тут коротко розповім лише про один епізод, якого достатньо, щоб відправити і Медведєва, й Усманова на лаву підсудних.

Це друга частина нашої розповіді. Дуже хороший приклад того, наскільки ці люди взагалі не соромляться.

Це - рубльовська резиденція, що належить Медведєву. Один з найдорожчих об'єктів Підмосков'я. Коштує близько 5 мільярдів рублів.

Формально належить фонду «Соцгоспроект» - повністю ідентичному фонду «ДАР», на який оформлена Міловка - дача Медведєва в Плесі.

Знаєте, як цей об'єкт вартістю 5 млрд опинився у медведєвському володінні?

Алішер Усманов, один із найбагатших олігархів Росії зі статком в 12,5 мільярдів доларів просто дарує медведєвському фонду і землю, й особняк.

Як це назвати? Правильно - хабар.

Саме так ми це і називаємо у своїй заяві про злочин. І взагалі, все це наше розслідування і в цілому, і розбите на епізоди буде перетворено на заяви про злочини.

Так, ми розуміємо, що зараз влада зробить усе, щоб запобігти будь-яким крокам, яких зобов'язані вжити правоохоронні органи. Тобто повториться те, що було з Чайкою. Але, як то кажуть, у Росії треба жити довго. Рано чи пізно ми свого доб'ємося і побачимо всіх персонажів на лаві підсудних. А поруч із ними будуть сидіти ті, хто стане блокувати розслідування зараз.

Однак навіть це зараз не головне. Ми з вами чудово розуміємо, що основні зусилля Кремль кине не так на те, щоб з «правоохоронцями» працювати (а то Чайка з Бастрикіним самі не розуміють, що робити), а на те, щоб зупинити поширення інформації про розслідування.

Вони на 100% контролюють свою обслугу в погонах, але громадська думка і голови громадян контролювати не так легко. Так, звичайно, зомбоящик, всі справи, але тим не менш спільними зусиллями ми запросто проб’ємо діру в картині світу пересічного громадянина РФ.

Тим більше що рейтинги схвалення діяльності Медведєва такі, що видно: не всіх підкуповує його уявна безневинність. Тут, звичайно, важливу роль зіграли його шедевральні «грошей немає» і «якщо у вчителів немає грошей, то нехай ідуть у бізнес», і якщо ми на додаток до цього наочно покажемо, куди ж пішли гроші, яких немає, то багато наших співгромадян знайдуть нові теплі слова і для лідера «Єдіной Росії» Медведєва, і для його начальника Путіна, який покриває цю корупцію.

Так що це зараз ключовий момент: допомагайте з поширенням інформації. Ми рік тому випускали «Чайку», і навіть тоді, коли цензура бомбила на повний зріст, було більше хоча б інтернет-ЗМІ, здатних розповісти про розслідування.

Зараз все стало набагато гірше, і тим важливіша ваша роль. І ще раз хочу нагадати: ви - величезна сила. «Чайку» подивилися 5 млн людей, а текст прочитали 821 тисяча осіб. З них до самого кінця (герої!) - 459 тисяч (до кінця!). Якби кожен з тих, хто прочитав, кинув посилання у свої соцмережі і відправив його кільком знайомим, то переглядів було б не 5, а 50 мільйонів. І не 15% населення знало б про що цей фільм, а 85%.

Давайте докладемо до цього зусиль спільно. Тим більше що тут такий привабливий і зрозумілий формат, зі зйомками з повітря. Треба домогтися, щоб усі ті 20 мільйонів людей, що за межею бідності, подивилися на квартири Медведєва з ліфтами для автомобілів і янголятами для камінів.

Не втрапляйте у пастку «навіщо мені поширювати це посилання, його і так усі бачили». Не всі. Саме вашого посилання, вашого коментаря не вистачає. Недостатньо просто сьогодні кинути це в фейсбук. Сьогодні. А потім завтра. І для вірності через два дні.

Пара імейлів. СМСка улюбленій бабусі. Лист однокласнику з темою «глянь на замок Медведєва в Італії».

До речі, хочу сказати, що в соціальних мережах для більш старшого віку наочний контент такого роду йде ще краще. Ролик про медведєвську Міловку на ютюбі має 4,2 мільйона переглядів, а на «Однокласниках» - 7 мільйонів. Це при тому, що ми самі на «Однокласники» його не викладали - народ сам розтягнув по акаунтах.

Не хочете відправляти бабусі, а хочете знайомому іноземцю, нема проблем - ось опис розслідування англійською мовою.

Окремий заклик до журналістів.

По-перше, скільки можна боятися? Неможливо ж усе життя провести, публікуючи те, що нестрашно.

По-друге, це ваш трафік, ваші кліки, ваші тиражі. Ніщо так люди не читають, як розслідування про корупцію з такою фактурою.

По-третє, це ваш шанс зробити вашу професію цікавою і корисною. Кожен епізод цього розслідування може і має бути доповнений своєю історією. Коментарем зацікавленої особи. Просто походом на місце події. Ми розкрили тільки найосновніше. Хтозна, може, ви причепитесь до чогось (як ми до кросівок) і знайдете щось таке, що зробить вас головним журналістом країни. Ваше ім'я на журфак будуть згадувати, розповідаючи про те, як робити розслідування.

Загалом, дорогі всі, допомагайте. Наша робота не має сенсу, якщо про неї не дізнаються мільйони. Це наш із вами спільний проект, і ваш вклад не менш важливий.

Ну й не забувайте, про те, що мені потрібні ваші підписи на підтримку висування, Фонд боротьби з корупцією існує і робить такі розслідування лише завдяки вашим пожертвам. Підтримайте нас, якщо ви вважаєте, що ми робимо корисну справу.

Вони об'єднуються і захищають один одного, щоб будувати собі палаци, а ми давайте діяти разом, щоб повернути собі нашу країну.

Джерело: NAVALNY.COM

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати