Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Покарання незгодних як імітація боротьби з тероризмом

Чергова хвиля арештів у Криму — вияв репресій за національною і релігійною ознакою
09 липня, 10:41

Кожного такого дня, коли отримую звістки про обшуки й арешти в Криму, переживаю ще раз той день у квітні 2016 року, коли оперативники ФСБ ввірвалися і в мій дім. Цього разу, як повідомляє мій кримський адвокат Еміль Курбедінов, обшуки та арешти відбулися загалом в 11 помешканнях, і потім були затримані сім кримських татар. Це Еміль Зіядінов у селищі Октябрьське Красногвардійського району, Ісмет Ібрагімов у селищі Курці Сімферопольського району, Алім Суфянов у селі Желєзнодорожне, Сейран Хайретдінов у селі Білокам’янка, Олександр Сизиков у селі Севастьянівка Бахчисарайського району, Вадим Бектеміров у селі Кам’янка Сімферопольського району та Ділявер Меметов із Алушти.  Пізніше був затриманий кримський татарин з Алушти Зекір’я Муратов.

Як повідомляється, серед затриманих одна людина є інвалідом першої групи. Це Олександр Сизиков, який зовсім не бачить. Однак він є активістом національного руху, двічі виходив на протести на підтримку політичних в’язнів, зокрема Едема Смаїлова, який був заарештований раніше та був опікуном Сизикова. Оскільки він нічого не бачить і є безпорадним без супроводу, не може пересуватися без підтримки, оперативники затримали і його дружину.

З Криму повідомляють, що дружина Зекір’я Муратова Ніна Малік у коментарі громадському об’єднанню «Кримська солідарність» розповіла, що російські силовики прийшли до них додому о третій ночі. «Все перерили, знайшли якусь книгу. Зекір’я сказав, що це не його книга. Місяців два тому приходив чоловік із Сімферополя, показував фотографії, пропонував співпрацювати зі спецслужбою, але чоловік відмовився. Тоді йому сказали — я тебе все одно посаджу», — розповіла вона.

Як повідомляє Центр громадських зв’язків ФСБ Росії в Криму, вони припинили діяльність трьох лідерів та чотирьох членів терористичної організації «Хізб ут-Тахрір аль-Ісламі». За їхніми словами, «встановлено, що вони здійснювали антиконституційну діяльність, основану на доктрині створення так званого «всесвітнього халіфату»,  розвалу інститутів світської держави та готувалися до захоплення влади. Застосовуючи конспірацію, вони під час зборів поширювали терористичну ідеологію, здійснювали вербування в свої ряди нових членів з-поміж кримських мусульман». Під час обшуків у них вилучили оргтехніку, електронні носії інформації, відповідну літературу.  Таким чином мова йде про відкриття провадження за ч.1 ст. 205.5 Кримінального кодексу Росії, санкція цієї статті передбачає позбавлення свободи терміном від 15 до 20 років і штраф у розмірі до 1 мільйона рублів.

ТРИВАЄ РОЗВ’ЯЗАНА РОСІЙСЬКОЮ ДЕРЖАВОЮ ВІЙНА З МУСУЛЬМАНАМИ...

Насправді триває розв’язана російською державою війна з мусульманами, під час якої виявляються незгодні з політичним режимом, яких і звинувачують у тероризмі, хоч ті не мають нічого спільного з цим. Таких людей виявляють оперативники ФСБ за допомогою спеціальної апаратури, які знімає інформацію з мереж зв’язку та інтернету, а також оперативних записів з зібрань, на яких виступи перекручуються та їм приписується «терористичний» зміст.   

Така робота проводиться в місцях, де за даними спецслужби багато незгодних з режимом — на анексованих територіях, у місцях неправомірного обмеження свободи слова, зібрань, економічних та національних чи релігійних утисків.  Так за даними ЦГЗ заборонених «хізбів» виявляють в Росії регулярно. Наприклад, навесні було затримано 20 людей, у тому числі троє в Ростові-на-Дону під час спроби виїхати на територію України. 11 березня цього року теж було затримано чотирьох людей, яким приписується участь у «Хізб ут-Тахрір».

Міністерство закордонних справ України оприлюднило заяву, в якій висловило «рішучий протест у зв’язку з новою хвилею незаконних обшуків і затримань кримських татар» в різних районах Криму 7 липня.

Як зазначила перша заступниця міністра Еміне ДЖЕППАР, на думку міністерства, «такі дії Росії є продовженням репресивних практик, спрямованих проти громадян України окупованого Криму, які прагнуть повною мірою реалізувати належні їм права людини та основні свободи. Те, що є нормою для України та інших демократичних держав, на території окупованого Криму розцінюється державою-окупантом як загроза і терористична діяльність».

У МЗС України вважають, що цілеспрямовані обшуки в будинках кримчан, які сповідують іслам, свідчать про переслідування за релігійною ознакою.

«Ми вимагаємо від Росії сумлінного виконання міжнародно-правових норм як держави-окупанта, що передбачає, зокрема, припинення репресій проти місцевого населення окупованого Кримського півострова. Очікуємо, що Росія почне виконувати резолюції Генеральної Асамблеї ООН 68/262 від 27 березня 2014 року про «Територіальну цілісність України» і «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна)» 2016-2019 років, а також наказ Міжнародного суду ООН по застосуванню заходів у рамках позову проти Російської Федерації про застосування Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації», — зазначено в заяві МЗС. У відомстві закликали міжнародне співтовариство «продовжувати активно виступати на захист прав і свобод жителів Кримського півострова і посилювати тиск на Росію з метою припинення порушень прав людини в тимчасово окупованому Криму».

«РОСІЯ СИСТЕМНО ПОРУШУЄ ПРАВА ГРОМАДЯН У ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНОМУ КРИМУ»

Дії російських силовиків засудили також у Представництві Президента України в АРК, а Головне управління Національної поліції в АРК і Севастополі почало кримінальне провадження за фактом обшуків за ч. 2 ст. 162 КК України (порушення недоторканності житла).

У Міністерстві з питань реінтеграції і тимчасово окупованих територій України обшуки і арешти назвали черговим актом тиску на кримчан.  У відомстві вказують на те, що «Росія системно порушує права громадян в тимчасово окупованому Криму... Десятки людей кинуті за ґрати, адвокати та громадські активісти постійно отримують попередження та погрози. Україна збирає інформацію про всіх, хто залучений державою-окупантом до незаконних обшуків і арештів, порушення норм міжнародного гуманітарного права та вчинення злочинів проти людей на тимчасово окупованих територіях. Ті, хто причетний до згаданих злочинів, повинні понести відповідальність, незважаючи на терміни давності», — зазначив заступник глави українського міністерства Ігор Яременко.

Колишній політв’язень Кремля, український режисер з Криму Олег Сенцов назвав обшуки та арешти «репресіями» і зазначив, що статтю про тероризм в Росії приписують «непокірним громадянам». «...стаття 205, дуже мені відома — звинувачення в тероризмі. Росіяни ліплять її до всіх незгодних. Тримайтеся, нескорені, ми обов’язково звільнимо вас і наш рідний Крим від ворога!» — написав Сенцов у Фейсбуці.

Зі свого боку глава російського Криму Сергій Аксьонов назвав наявність членів «Хізб ут-Тахрір» у Криму спадщиною українського періоду. Він написав на своїй сторінці в соцмережі «ВКонтакте»: «Сам факт наявності на кримській землі членів «Хізб-ут-Тахрір» — це багато в чому спадщина українського періоду. Київ багато років крізь пальці дивився на діяльність екстремістів, розраховуючи використовувати їх як інструмент для нагнітання міжнаціональної і міжконфесійної напруженості в регіоні. Але в російському Криму таким персонажам місця немає, вони повинні і будуть сидіти в тюрмі, без варіантів», — написав Аксьонов. На жаль, головного колаборанта Криму не турбує той факт, що в судах нема переконливих доказів про перебування цих людей у лавах «хізбів», що експертизи в подібних справах фальсифікуються, що в судах використовуються не належні свідки, що документи підробляються, використовуються недопустимі докази.

Саме тому в Україні релігійна організація «Хазб ут-Тахрір», як, до речі, і «Свідки Єгови», і досі не заборонена, як і в більшості країн світу, крім найбільш реакційних, що в їх діяльності нема ознак тероризму, що в затриманих жодного разу не було знайдено зброї чи вибухівки, що її учасники ніде не застосовують силових методів боротьби. А це виводить їх з під звинувачень у тероризмі. Таким чином Росія підступним чином використовує релігійність людей, для того, щоб створювати видимість присутності терористичних рухів і імітації активної боротьби з ним. Насправді страждають ні в чому не винні люди. Навіть російські правозахисні організації визнають ці справи політичними.  А справжня «провина» цих людей полягає в тому, що вони беруть участь у акціях протесту, є членами громадських організацій або ж громадських рухів, відмовляються співпрацювати зі спецслужбами окупантів. І це все є порушенням як «старої», так і вже «доповненої» конституції Росії, і за це колись має настати відповідальність без терміну давності.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати