Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

#BoycottWorldCup2018

Хто продемонстрував позицію і проігнорував відкриття чемпіонату світу з футболу в РФ?
14 червня, 10:56

Першою рішення про бойкот чемпіонату світу з футболу 2018 ухвалила Великобританія в березні цього року. Приводом для цього стало те, що Москва не відповіла на ультиматум Лондона з вимогою пояснити, як до Британії потрапив нервово-паралітичний агент «Новачок», яким у Солсбері було отруєно екс-шпигуна Сергія Скрипаля та його доньку Юлію. Прем’єр-міністр країни Тереза Мей під час виступу в парламенті наголосила: на чемпіонаті світу з футболу в Росії не буде ні міністрів, ні членів королівської родини, хоча принц Вільям є президентом Футбольної асоціації Англії та раніше відвідував подібні заходи. Після цього до ініціативи Лондона приєдналися також лідери Ісландії.

У травні до ініціативи також долучилася некомерційна організація Human Rights Watch, яка звернулася до світових лідерів із проханням бойкотувати урочисту церемонію відкриття чемпіонату світу з футболу, доки російський президент Путін не зробить кроків для того, щоб захистити сирійських громадян. Виконавчий директор організації Кеннет Рот сказав, що світові лідери «повинні сигналізувати президенту Путіну, що доки він не змінить курс і не чинитиме так, щоб покласти край звірствам російських і сирійських сил у Сирії, вони не сидітимуть разом із ним на VIP місцях у ніч відкриття».

До закликів приєдналася австралійська офіційна делегація, яка також буде відсутня на чемпіонаті, передає SBS News. Ресурс пише, що Австралія регулярно протестувала проти порушень прав людини в Росії, порушення міжнародних законів, включаючи анексію Криму. До того ж на борту літака Малайзійських авіаліній, збитого над Донбасом, перебувало 27 австралійських громадян.

Не братиме участь і не відвідуватиме футбольну подію керівництво Фінляндії, про це написав у Twitter посол України в цій країні Андрій Олефіров. «Це — не моя заслуга, а здорового глузду. Ми кожен на своєму місці робимо своє. Але давайте в Twitter, де ми присутні, виведемо #BoycottWorldCup2018 у лідери», — зазначив він. Про бойкот відкриття чемпіонату оголосили також керівництво Польщі та Канади.

Водночас позиція Берліна не настільки однозначна. Канцлер Німеччини Ангела Меркель цього тижня в інтерв’ю телеканалу ARD заявила, що не бачить принципових причин для того, щоб відмовитися від поїздки на чемпіонат світу з футболу до Росії. Вона ні підтвердила, ні спростувала свою присутність на відкритті події і сказала, що поїздка залежатиме від насиченості її графіку, до того ж, за її словами, її можна поєднати з політичними переговорами. Не пристав на пропозицію однозначного бойкоту і президент Франції Еммануель Макрон. Під час візиту до Санкт-Петербурга лідер пообіцяв, що приїде до РФ, якщо французька команда дійде до півфіналу, незважаючи на заклики представників груп із нагляду за дотриманням прав людини не робити цього, пише Reuters.

Британського співака Роббі Вільямса, який співатиме на відкритті змагань, також піддали критиці. Інвестор і один із ініціаторів створення «списку Магнітського» Вільям Браудер написав у Twitter: «Є багато способів заробити гроші, Роббі Вільямс, але продавати свою душу диктатору не має бути одним із них. Ганьба. Це повідомлення від імені Сергія Магнітського, Бориса Нємцова, Анни Політковської, Наталії Естемірової, жертв MH-17, 10 тис. загиблих українських солдатів...».

У Кремлі підтвердили, що на відкритті чемпіонату будуть присутні президенти і прем’єри 14 країн, зокрема, наслідний принц Саудівської Аравії Мухаммед бін Салман, президенти Абхазії Рауль Хаджимба, Азербайджану Ільхам Алієв, Білорусі Олександр Лукашенко, Болівії Ево Моралес, Казахстану Нурсултан Назарбаєв, Киргизії Сооронбай Жеенбеков, Панами Хуан Карлос Варела, Таджикистану Емомалі Рахмон, Парагваю Орасіо Картес, Руанди Поль Кагаме, прем’єр-міністри Вірменії Нікол Пашинян, Лівану — Саад Харірі, очільник парламенту КНДР Ким Ен Нам, передають російські ЗМІ.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати