Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Половина міста – без опалення

Через заборгованість перед «Нафтогазом України» «Херсонська ТЕЦ» не може подати тепло до житлових будинків і закладів соціальної сфери
14 листопада, 10:57
ФОТО З САЙТА MOST.KS.UA

З початком опалювального сезону в Херсоні склалася надзвичайна ситуація. Акціонерне товариство «Херсонська теплоелектроцентраль» не почала постачання теплоносія до жодного з 601 підпорядкованого об’єкта.

«Оскільки ТЕЦ є державним підприємством, місто стало заручником ситуації через дії керівництва підприємства та самоусунення органів державної влади від прийняття необхідних управлінських рішень, унаслідок чого не було своєчасно забезпечено вступ на посаду нового керівництва вказаного підприємства», — йдеться в повідомленні на сайті Херсонської міської ради.

За даними керівника ТЕЦ Віктора Судака, проблеми підприємства зумовлені багаторічними заниженими тарифами на теплопостачання від ТЕЦ, через що виник борг від населення у розмірі 61 мільйон гривень перед НАК «Нафтогаз України» та, внаслідок цього, відсутність лімітів на газ у новому опалювальному сезоні.

Розглядаючи ситуацію, міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, враховуючи значну соціальну напругу звернулась до регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій щодо негайного розгляду питання про початок надання «Херсонській ТЕЦ» послуг з теплопостачання. Для цього необхідно прийняти рішення про розпломбування засувки на мережі газопостачання «Херсонської ТЕЦ» та подачу газу на станцію ТЕЦ для включення її в роботу та подачі теплоносія до споживачів.

Заступник голови Херсонської ОДА Олександр Адамчик заявив, що «Херсонська ТЕЦ разом з ОДА зробила все і навіть більше, для того, щоб отримати номінацію на газ. Наразі питання повністю залежить від «Нафтогазу» і зовсім незрозуміле зволікання його керівництва в цьому питанні». За словами Адамчика, опалювальний сезон можуть розпочати без номінації на газ. Вочевидь, йдеться про фізичне розпломбування подачі газу на ТЕЦ.

У Херсонській міськраді також повідомили, що департамент ЖКГ отримав доручення підготувати пропозиції щодо переведення об’єктів житлового фонду та соціальної сфери міста, які опалюються ТЕЦ, на опалення від інших джерел (квартальні, дахові, блочно-модульні котельні та тощо). Також буде розглянуте питання про надання жителям Херсона права на встановлення автономного опалення в багатоквартирних житлових будинках.

За даними Херсонської міської ради, житлові будинки і заклади соціальної сфери міста опалюють чотири теплопостачальні компанії. Комунальне підприємство «Херсонтеплоенерго» обслуговує 617 об’єктів, 90% з яких, станом на 12 листопада, отримали тепло. Приватне підприємство «Херсонтеплогенерація» подало теплоносій до 21 з 24 підпорядкованих об’єктів. ТОВ «Теплотехсервіс» подало тепло на 3 з 5 об’єктів. Ще 90 об’єктів опалюються автономно. 

«Херсонську ТЕЦ» намагаються продати або передати у концесію ще з 2012 року. Реальних покупців поки немає. Підприємство має великі борги і потребує глибокої модернізації.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати