Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Команда Сенцова

У день відкриття ЧС-2018 виповнюється місяць з початку голодування політв’язня
13 червня, 19:08

Напередодні чемпіонату світу з футболу, який починається в Росії 14 червня, найбільшу команду підтримки зібрав український політв’язень Олег Сенцов, який голодує з 14 травня. Нагадаємо, він перебуває в російській колонії «Білий ведмідь» у Лабитнангі, це за Північним полярним колом. Українця засудили до 20 років позбавлення волі за фейковими звинуваченнями в тероризмі.

Акції солідарності з Олегом щодня відбуваються по всьому світу. Сам «бранець Кремля» перебуває в медичній частині, для підтримки організму йому колють глюкозу. Так, він, як і інші 69 політв’язнів, ще в неволі, але вже відбулося кілька серйозних зустрічей на міжнародному рівні, які частково або повністю стосувалися цієї теми, Президент України Петро Порошенко нарешті знайшов час зустрітися з родичами бранців.

За кілька днів до початку чемпіонату спільнота InformNapalm запустила в YouTube ролик із закликом бойкотувати змагання. По суті, це анімовані плакати художника Андрія Єрмоленка («День» розповідав про його «футбольну» серію в матеріалі «Щоб привести світ до тями...», №100-101 за 8 — 9 червня). Ролику треба було набрати 100 тисяч переглядів, щоб до відкриття чемпіонату вийти в топ на одному з найбільших світових відеохостингів. Зранку 13 червня переглядів було понад 114 тисяч.

А в день відкриття чемпіонату біля представництва Європейського Союзу в Україні відбудеться акція Boycott Russia! Save political prisoners! Вона приурочена до кількох подій: зрозуміло, це відкриття чемпіонату, також — місяць від початку голодування Сенцова, а ще — 14 червня в Європарламенті голосуватимуть щодо резолюції про права людини в Росії, наголошуючи на «справі Олега Сенцова». Ініціатори акції пояснюють на сторінці події в Facebook, що прагнуть підтримати ухвалення резолюції, закликатимуть до запровадження персональних санкцій проти причетних до фабрикації справ українських політичних в’язнів, а також наполягатимуть на бойкоті мундіалю з боку світових політиків.

Так, крім акцій солідарності, є майже п’ять тисяч українців, які поїдуть на «свято футболу» до країни-агресора. А один київський паб (насправді, напевно, не один) запрошує дивитися усі матчі ЧС. О, ще є британський співак Роббі Вільямс, який нарешті здійснить свою хлопчачу мрію і виступить на відкритті чемпіонату — тоді як королівська родина і міністри його країни бойкотують змагання через «справу Скрипаля». Щоб усе це побачити, можна навіть не їхати до Росії, не йти до пабу, а просто ввімкнути телеканал «Інтер» з його «Щоденниками ЧС-2018», трансляціями матчів тощо.

Що ж, тим важливіше нам зробити хоч щось на підтримку Сенцова. Він «грає» проти режиму, який перетворює на зону всю Росію плюс окуповані території, і його команда має перемогти.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати