Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Туристи замість мисливців

Мінприроди хоче створити національний природний парк «Дніпровсько-Тетерівський»
14 серпня, 10:13

Новий природоохоронний об’єкт охоплюватиме площу 30 402,3 гектара на території Вишгородського та Іванківського районів Київської області. Зараз це Дніпровсько-Тетерівське лісомисливське господарство, яке опікується зокрема заплавою річки Тетерів і узбережжям Київського водосховища. Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак переконаний, що створення нового національного природного парку не лише розширить національну екологічну мережу держави, а й сприятиме поліпшенню екологічного стану довкілля на Київщині.

Ця територія тривалий час була закрита для відвідування місцевими жителями та туристами, зате тут могла вільно полювати радянська партійна верхівка. У незалежній Україні землі могли отримати природоохоронний статус ще у 2008 році, проте тодішній указ президента не був погоджений. Територія так і залишилася лісомисливським господарством. За кілька років землі біля села Сухолуччя стали улюбленими угіддями для елітного полювання Віктора Януковича та його друзів.

На даний момент указ про створення національного природного парку підготовлений наново, пройшов відповідні погодження і громадські обговорення та отримав підпис міністра. Тепер він буде направлений на розгляд уряду.

Варто зазначити, що майбутній природоохоронний об’єкт знаходиться за 60 кілометрів від столиці та є однією з найбільш диких ділянок природи в області. Близько половини його площі займають лісові масиви, численні луки, болота і озера. Переважають соснові та дубово-соснові, на окремих ділянках осикові і березові ліси. Тут водяться лось, олень європейський, козуля, свиня дика, лисиця, заєць-русак, єнотовидний собака, бобер, видра, з птахів — тетерів, куріпка сіра, чирки, качки, вальдшнепи, бекаси та інші. Тут проживає унікальна лісова та водно-болотна фауна, зокрема сірі журавлі, чорні лелеки, орлани-білохвости та низка інших рідкісних видів, окремі з яких занесені в Червону книгу. Є тут і рослини з Зеленої книги та види оселищ, що охороняються Бернською конвенцією. Останнім часом збільшення неконтрольованих відвідувачів, неналежний рівень охорони території та відсутність наукового підходу до збереження ставить усе це під загрозу.

Водночас на території є розвинена транспортна та господарська мережа: чого варті лише понад 20 км бездоганних доріг, прокладені угіддями. Усе це, вважають у міністерстві екології, дасть можливість розбудувати тут туристичну інфраструктуру і зробити НПП «Дніпровсько-Тетерівський» каталізатором сталого розвитку регіону та базою для розвитку рекреаційної, еколого-освітньої, природоохоронної, наукової діяльності.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати