Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Сяйво посмішки

У Рівному представлять малярство мистця та науковця львів’янина Романа Яціва
08 листопада, 17:02
Бiля експозицii своiх творiв на Мiжнародному триeнале сучасного малярства Срiбний Квадрат у Перемишлi (Польща)

Експозицію відкриють у суботу, 9 листопада, у галереї європейського живопису «Євро-Арт». У показі «Сяйво посмішки» –  27 нових живописних робіт митця.

Роман Яців – художник, історик і теоретик мистецтва, арт-менеджер, педагог. Проректор з наукової роботи Львівської національної академії мистецтв, професор, кандидат мистецтвознавства, заслужений працівник культури України, дійсний член Наукового товариства ім. Шевченка, член Національної спілки художників. А ще – постійний автор та експерт з питань образотворчого мистецтва і культурології газети «День».

Як художник-практик, працює в галузях станкового малярства і графіки, художньої фотографії, графічного дизайну.

Мав персональні виставки в Україні (у Львові, Рівному, Дрогобичі, Краматорську, Дружківці, Києві, Одесі) та за кордоном (у Польщі та Канаді).  Щойно повернувся з іще одного показу –  у Лодзі, де представляв свої роботи у галереї JUTRO («Завтра». – Т.К.) кафедри технологій матеріалів та оздоби текстилю Лодзької Політехніки.

Роман Яцiв. Гущавина. 2019. Папiр, акрил

Член міжнародного журі виставки Srebrny Kwadrat («Срібний квадрат». – Т.К.)  у польському Перемишлі, куратор виставки творів львівських живописців у Китаї (м. Ганджоу).

У творчості Роман Яців тяжіє до безпредметного мистецтва, натомість теми інспіровані широкою палітрою емоційних вражень. Концептуально малярство мистця балансує між «магічним реалізмом» та ліричною абстракцією, коли художній образ конструюється в процесі організації кольорових барв та асоціативних пластичних форм. З такої безпосередності малярського акту визрівають ті чи інші рефлексії, які є плодом художньої уяви та екзистенції автора.

Роман Яцiв. Зi Швейцарського щоденника - 1. 2019. Папiр, акрил

За словами Романа Яціва, теперішня експозиція у Рівному є частиною нового виставкового проєкту «Сяйво посмішки». Це твори малярства (акрил на папері), виконані упродовж чотирьох останніх років.

«Ідейно-символьна програма виставки розвиває метафоричну парадигму мого, авторського, естетичного світогляду, – говорить мистець. – Попередніми етапами цієї лінії були виставкові проєкти «Мить і Повсякчас», «Реставрація веселки» і «Похвала тиші». Смислове наповнення експозиції «Сяйво посмішки» апелює до ціннісних координат добра, етики, духової краси, гармонізації взаємин. У такій моделі концепт Посмішки вбирає в себе базові етнопсихологічні риси українців, розкриті у вершинних творах народного мистецтва, опосередковано через творчість Марії Примаченко, а також через естетичне відлуння українського іконопису, «Джоконди» Леонардо да Вінчі, поетичних перлин Рабіндраната Тагора, філософічних текстів Моріса Метерлінка та Дзюнітіро Танідзакі».

 Роман Яцiв. Магiя лiсу. 2019. Папiр, акрил

«Сяйво посмішки» – це весь простір малярських реакцій Романа Яціва в новоствореній метафоричній реальності, який вбирає в себе багату палітру авторських алюзій та асоціацій у діапазоні між впізнаваним і нерозгаданим.

«Надважливим у творах Романа Яціва є колір. Усе змінюється: і людина, і її сприйняття, і її емоції, а колір існує вічно. Білий завжди є білим, червоний – червоним, а зелений – зеленим… Колір формує почуття людини, впливає на стан її душі», – анонсують пишнобарвну виставку мистця у «Євро-Арті» її організатори. І додають, що художнє вираження кольору у роботах Романа Яціва настільки лаконічне, що відчуваєш його накопичення на рівні багатошарової матриці, яка помножена на архаїчну спіраль: «Яскраво-експресивні картини художника є своєрідним колористичним та емоційним виром, що занурюють уяву глядачів у насправді самобутній світ живопису і дарують сяйво посмішки».

 Роман Яцiв. Переливи барв. Лiтнiй цикл (1). 2019. Папiр, акрил

Принагідно варто додати, що автор виставки «Сяйво посмішки» є й автором понад 20 (!) наукових монографій та понад 700 (!) статей з питань образотворчого мистецтва і культурології, укладач антології теоретичної мистецтвознавчої думки «Ідеї, смисли, інтерпретації образотворчого мистецтва» (в трьох томах), дослідник українського мистецького модернізму, сучасного культуротворчого процесу. Документує динаміку художнього життя в подіях, явищах та персоналіях мистецтва XX століття (зокрема, на матеріалах виставок мистецьких об’єднань міжвоєнного двадцятиліття).

Роман Яцiв. Фантазiя. 2015. Папiр, кольорова туш, акрил

Саме тому разом із живописними полотнами Роман Яців привезе до Рівного й свої книжки, і це всі три томи антології «Ідеї, смисли, інтерпретації образотворчого мистецтва» та щойно презентоване видання «Іван Іванець (1893 — 1946): Стрілецькі мемуари, творча спадщина».

Попередньо ознайомитися з книжками Романа Яціва можна на шпальтах «Дня» – у публікаціях «Важливий аспект на тривалу перспективу» від 6 жовтня 2019 року та «Актуальні досвіди» від 5 листопада 2019 року.

Щодо показу «Сяйво посмішки» у галереї «Євро-Арт»», то триватиме він до 15 грудня, отож з колористичним та емоційним виром яскраво-експресивних і дуже  позитивних за енергетикою картин Романа Мироновича Яціва та з його цікавими і ґрунтовними науковими маршрутами встигнуть ознайомитися всі охочі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати