Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Скрябін. Початок...»

У Львові розпочався проект з присвятою Андрієві Кузьменку
23 липня, 11:42

Організовує пам’ятний захід Сателітний Ротарі Клуб «Львів-Центр» Лемберг». Про це «Дню» розповіла член цієї міжнародної спільноти  – волонтер, керівник благодійного фонду «Здійснити мрію» Уляна Флишко.

А першим кроком, що його зробили в цьому напрямі ротарійці, було спілкування з батьками Андрія Скрябіна – Ольгою Михайлівною та Віктором Кузьмовичем.

Уляна розповідає, що батьків Андрія знає з серпня 2018 року, коли допомагала з організацією презентації у львівському Палаці мистецтв книжки, що вийшла у «Видавництві Старого Лева», «Колискова для Андрійка», і це світлий спомин Ольги Кузьменко про сина, розповідь про його дитинство, колискову «Перепілонька», літні канікули Андрія у селі Сіде, що у Старосамбірському районі на Львівщині, також – перші музичні вподобання, формування музичних смаків і вплив музичних стилів на творчість «Скрябіна». (Принагідно варто додати, що «День» висвітлював цю подію 15 серпня 2018 року. – Т.К.). Добре знає Уляна й тітку Андрія, рідну сестру Ольги Михайлівну – Віру Михайлівну, яку залучала як майстриню з кераміки до доброчинності у своїх проектах.

«Я зателефонувала до Ольги Михайлівни, сказала, що зараз є представником ротарійської спільноти і що саме з цієї розмови ми хочемо розпочати проект з вшанування її сина, – зазначає Уляна. – Разом із ротарійцями Олександром Шипкою та Русланом Беднарським ми приїхали до селища Брюховичі, де живуть батьки Андрія і де часто бував сам Андрій. Багато говорили про Андрія, й Ольга Михайлівна сказала, що ні у Новояворівську, де тривалий час жила родина Кузьменків, ні у Львові, на відміну від інших міст, нема наочних згадок про Андрія».

Проект з присвятою Скрябіну перебігатиме у кілька етапів. Перший відбудеться от-от – йдеться про створення муралу на фасаді Палацу культури «Кристал» у Новояворівську,  а відкриття стінопису відбудеться 17 серпня – у 52-й день народження Андрія.  «Дуже важливо, що саме Ольга Михайлівна визначила ділянку будівлі, на якій має буде зображений її син», – говорить Уляна Флишко. І додає, що малюватиме Андрія львівський мураліст Святослав Владика, який недавно, до Дня медика, долучався до створення подячного стінопису медпрацівникам на будівлі львівської Лікарні швидкої медичної допомоги.

Планують ротарійці й концерт пам'яті Андрія. Щодо того, в якій формі він відбуватиметься і за участю яких виконавців, наразі достеменно невідомо – питання в процесі обговорення (через карантинні заходи). 

Наступний етап праці ротарійців – втілення на перетині вулиць Стефаника і Коперника у Львові (поруч із Бібліотекою ім. Василя Стефаника) проекту «Місце щасливих людей» з присвятою Скрябіну. Батьки Андрія напряму контактуватимуть з архітектором, який має врахувати їхнє особисте бачення цього простору. 

Розповідає Уляна Флишко й про те, що ротарійці хочуть вивести проект за межі Львівської області. Чи вдасться це зробити, покаже час.

Для фінансової підтримки проекту у соцмережах створено сторінку «Rotary – Вшанування Кузьми Скрябіна», а отже громадськість може долучатися до його реалізації. Уляна нагадує, що є родинний фонд Кузьми Скрябіна, і, власне, саме на рахунки цього фонду можна перерахувати кошти.

Довідка «Дня»:

Співак, письменник, продюсер, телеведучий, актор, Андрій Вікторович Кузьменко народився 1968 року у місті Самбір, що на Львівщині. Вищу освіту отримав у Львівському медичному університеті (факультет стоматології).

Гурт «Скрябін» було створено 1989 року у місті Новояворівськ, де на той час жила родина Кузьменків.

«Скрябін» – перший україномовний гурт у жанрі альтернативної електроніки, доробок якого – 17 студійних альбомів, 2 збірники, 9 макси-синглів, концертний альбом та багато музичних проектів.

Андрій Кузьменко загинув 2 лютого 2015 року, повертаючись з Кривого Рога, де напередодні мав концерт. Біда сталася близько 8-ої ранку неподалік села Лозуватка, що на Дніпропетровщині. Позашляховик Скрябіна зіштовхнувся з молоковозом. Андрій помер на місці ДТП.

Відспівували музиканта  у Преображенській церкві Львова. Доступ до тіла був відкритий і вдень, і вночі.

Поховали Андрія Вікторовича у родинному склепі на кладовищі у смт. Брюховичі, що неподалік Львова.

На фото:
Ротарійці у гостях в батьків Андрія Кузьменка – Ольги Михайлівни та Віктора Кузьмовича

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати