Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Про головні ефекти

які неминуче дасть Бібліотека газети «День»
16 березня, 20:13
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Читачі «Дня» і підписники наших сторінок в «Фейсбуці» вже звикли, що 15 березня — не просто майже середина першого весняного місяця. Цього дня позаторік народилася чудова ініціатива — ми оголосили День читання книжок «Дня». До цього розумному флешмобу — читання уривка з улюбленого видання (з фото— і відеофіксацією) два роки поспіль охоче залучалися не лише всі співробітники редакції, а й десятки наших друзів із різних регіонів таі сфер діяльності. Люди цитують важливі фрази наших сучасників і попередників, які й нині звучать надзвичайно актуально. До флешмобу долучився наш друг — відомий російський журналіст, екс-керівник Національної спілки журналістів Росії, автор «Дня» Ігор Яковенко, який короткою реплікою пояснив, чому важливо читати книжки «Дня» саме зараз.


Під час війни настає час «окопних» ЗМІ і «фронтової» журналістики. Росія четвертий рік веде агресивну війну з Україною. І, незважаючи на те, що Росія — агресор, а Україна захищається, її — Україну — втягнуто у війну набагато більше, вона набагато сильніше її відчуває і усвідомлює. Просто тому, що військові гинуть з обох сторін, а жертви серед мирних громадян лише з боку України.

Тому медіа України, певно, мали б зазнавати великої «деформації війною». Насправді відбувається протилежне. Російський медійний офіціоз остаточно перетворився на інформаційні війська, а серед українських є ті, хто посеред війни займається культурою, історією, гуманітарними проблемами. Газета «День» продовжує розвивати свій проект «Бібліотеку». Значення проекту переоцінити складно. Я прочитав лише дві книжки з Бібліотеки «Дня», обидві довоенні: «Україна Incognita» і «Дві Русі». Про зміст останніх знаю з публікацій у номерах газети.

На мій погляд, є кілька головних ефектів, які неминуче дасть Бібліотека газети «День». Перший, і, можливо, найважливіший: допомагаючи читачам сформувати свою українську національну ідентичність, проект «Бібліотека» сприяє створенню української політичної нації.

У Росії щойно провалилася спроба ухвалити закон про російську політичну націю, який був схвалений Путіним. Не вийшло. Причин багато, серед них і жахлива міфологізація історії Росії, що пронизала всю суспільну свідомість.

Сприяння деміфологізації історії України — другий ефект Бібліотеки газети «День». Перелік ефектів можна продовжувати, але це тема для окремої колонки. Тут я обмежуся тим, що щиро побажаю редакції «Дня» продовжувати поповнювати свою «Бібліотеку». Хоча чудово розумію, що під час війни це непросто.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати