Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

ПИТИ ЧИ НЕ ПИТИ? І СКІЛЬКИ?

05 вересня, 00:00

Більше за все алкогольних напоїв вживають жителі Східної Німеччини, Франції та Угорщини. Україна не входить навіть у першу десятку.

Можна зробити фантастичне припущення, що окремі наші співвітчизники вже засвоїли: спиртні напої призводять до цілого букету найнеприємніших хвороб - серцевим нападам, високому артеріальному тиску, безпліддю та цирозу печінки. Але все ж таки, у нашій країні пили, п`ють і будуть пити. Питання тільки у тому, скільки?

Норми нешкідливого вживання алкоголю, що рекомендовані медиками, викликають певне здивування. До недавнього наркологи стверджували, що нешкідливими є такі дози: 21 одиниця у тиждень для чоловіків та 14 одиниць у тиждень для жінок (одиниця становить 8 грамів, що, у свою чергу, дорівнює бляшанці пива звичайного вмісту алкоголю, невеликому келиху вина чи чарці горілки). Потім, вони оголосили, що регулярне вживання 3-4 одиниць у день для чоловіків та 2-3 одиниці у день для жінок "не є значною загрозою для здоров'я".

Причому випити усю тижневу норму відразу шкідливіше, ніж вживати алкоголь у невеликих дозах щодня.

Крім давно відомих роздумів на тему, скільки можна пити, недавно вчені заговорили про те, скільки треба пити. Останнім часом з'явились відомості, які дозволяють стверджувати, що помірне вживання алкоголю корисне і може зменшити ризик виникнення серцевих захворювань. Найбільш цілющим вважається червоне вино. Одна американська науково-дослідна лабораторія, що займається вивченням тромбоза, недавно встановила, що, найпевніше, своїми цілющими властивостями червоне вино завдячує вмістові у ньому так званого флавеноїду (ароматизатора). Флавеноїди також є у виноградному сокові, фруктах, овочах та деяких сортах темного пива. Вони надають їжі колір. Під час виготовлення червоного вина всю шкуринку, сім'я та вижимки залишають бродити. З цієї суміші, що називається виноградним суслом, під час процесу бродіння флавеноїди вивільнюються та надають вину характерний смак та забарвлення. Під час виготовлення білого вина сусло витримують не так довго, тому вино не темне і, відповідно, у ньому значно менше флавеноїдів.

Але незважаючи на ці факти, не слід вживати раз за разом ящик червоного вина. Зупиніться все-таки на нормах, що рекомендовані лікарями.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати