Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Під знаком молоді

09 липня, 00:00

Результати соціологічного опитування Інституту проблем молоді свідчать, що активну участь у політичному житті країни бере лише один процент юнаків і дівчат. Про належність до якоїсь політичної партії чи громадсько-політичного руху заявили 1,5 відсотка. Навіть у суто молодіжних організаціях бере участь лише 5,3 відсотка молодих людей.

І все ж ризикну стверджувати, що останній тиждень проходив в Україні під знаком молоді. У Києві День молоді відзначався грандіозною мистецькою програмою за участю молодих віртуозів, зірок української естради та рок-виконавців. На головній площі столиці були встановлені найсучасніші сценічні конструкції, надпотужне звукове обладнання, відеокомп`ютерна графіка, що супроводжувалися світловими і лазерними ефектами. Організаторами свята виступили Київська міська державна адміністрація, Управління у справах сім`ї та молоді, державне підприємство "Молодь". Спонсор свята - "Фанта".

Творче втілення акції було здійснено мистецьким центром "Арт Велес". Це режисерсько-постановча група, що займається постановкою музичних, музично-театралізованих та інших мистецьких акцій. За період свого існування (з 1992 року) група молодих творчих людей під керівництвом режисера Василя Вовкуна заявила про себе режисурою таких подій, як фестиваль "Червона Рута 89-97", Міжнародний конкурс балету імені Сержа Лифаря, елітарні вистави "Сковорода", "Я - романтик", День Незалежності України в Москві, концерт, присвячений п`ятидесятиріччю ООН, військове шоу "Червона калина". Постановка опери Ігоря Стравінського "Цар Едіп" під відкритим небом, на думку критиків, є одним з кращих видовищ 1996 року. "Арт-Велес" також спеціалізується на проведенні мистецьких акцій рекламного характеру, наприклад, презентації компанії "Моторола", фундації імені М. Приймаченко, рекламної агенції "Лео Бернет Київ", рекламної акції "Знову разом" ("Кока-кола") ПК Україна, "Фантастична вечірка ("Fanta").

В цілому творча група "Арт Велес" намагається дотримуватися заявленої у їхній творчості концепції, а саме: творити і проводити в життя такі форми мистецтва, в яких цілком могла би проявитися творча індивідуальність сучасного молодого покоління українських митців.

- Молодь, залишаючись найбільшою частиною музичної аудиторії, відвідує концерти не тільки для того, щоб виразити свої смаки і вподобання або просто провести час, але й водночас отримати інформацію, поспілкуватися, - сказав мені менеджер центру Микола Дичко. - Психологи вважають, що саме під час такого неформального спілкування молоді люди найбільш сприйнятливі до будь-якого роду інформації, в тому числі пропагандистської. А ефективність сприйняття зростає за рахунок ненав`язливості інформації і зв`язку з позитивними емоціями, які отримують глядачі від повного енергії сценічного дійства. Саме така форма спілкування дає можливість зосередити увагу молодих людей на проблемах нашого суспільства.

Минулої неділі "Арт "Велес" разом з Національним комітетом профілактики наркоманії та захворювання на СНІД, Міністерством культури та мистецтв України, Українським державним центром культурних ініціатив влаштував акцію "Молодь проти наркоманії і СНІДу". Чому вирішено зупинитися саме на цій акції? Аналітичні заходи зростання немедичного вживання наркотиків в Україні у 1984-1997 роках свідчать: протягом всього періоду спостережень відбувалося безперервне зростання захворювань на наркоманію, і нині ця ситуація набула загрозливого характеру. Особливо це стосується великих промислових центрів (Київ, Львів, Харків), регіону вугільного басейну (Дніпропетровська, Донецька, Запорізька області) та регіонів Чорноморського басейну (Одеська, Миколаївська області), Автономної Республіки Крим. Темп розвитку епідемії різко зріс у 1992 році, і таке зростання є досить прогнозованим на майбутнє. Враховуючи дані МВС, загальна кількість наркоманів, що перебувають на обліку, складає близько 65 тисяч, але реальна кількість осіб, що вживає наркоподібні речовини, в десять разів більша від зареєстрованої. Близько 70 відсотків осіб вживає саморобний препарат, виготовлений з макової соломки, - деметілморфін. Зростає кількість осіб, що вживають "важкі" наркотики, - героїн та стимулятори (амфетаміни), серед яких домінує "екстазі". Близько 90 відсотків зареєстрованих хворих на наркоманію - особи у віці до 25 років (кожна третя - жінка). Середній вік хворих щорічно знижується у середньому на півроку...

Чи вдалася акція? Наведу думки деяких її учасників, прізвища яких не питала і з певних причин не цікавилась, чи вживали вони наркотики.

Юрій, 23 роки:

- На жаль, часто-густо проблема наркоманії розглядається не як зло, а як об`єкт для жартів і анекдотів, які доносять нам і по радіо, і по телебаченню. Знаєте, коли чуєш ненав`язливі заклики з вуст хай не улюблених, але принаймні виконавців, яких поважаєш, замислюєшся, що в житті, окрім наркотиків, існують й інші втіхи.

Людмила і Андрій, по 18 років:

- Сюди ми потрапили випадково. Самі з Івано-Франківської області. Почувались в незнайомому місті, куди приїхали вперше, якось незатишно. Але під час концерту цей бар`єр відчуженості подолали. І хай це звучить банально, але в такі моменти відчуваєш себе людиною вільної незалежної держави. Розумієш, наскільки здоровою, інтелектуальною і духовно розвиненою буде наша молодь, настільки здоровими будуть наші культура й економіка.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати