Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Осучаснюючи традиції

Ужгородка ліпить з глини лісових духів
21 травня, 10:16

Аби вони дійсно ожили, мисткиня Аліна Жолудь робить їх у формі горщиків для рослин. Відтак, у скульптурок зароджується справжнє життя. «На карантині з’явилося багато вільного часу, аби подумати над чимось новеньким. Десь, можливо, на підсвідомому рівні, на ідею надихнула цьогорічна «надзвичайна весна», як називаю її я. Коли сиділа в майстерні з відкритим вікном і слухала, як співають пташки і як пахне свіжа зелень, почала уявляти себе десь у лісі чи в парку. Так вимальовувалась ідея і я почала експериментувати вже в глині. З’явились перші горщечки, які вирішила назвати «Лісові духи» і одразу отримала схвальні відгуки від друзів. Зараз розвиваю серію новенькими формами. Обличчя, або личка, як я їх називаю, трохи містичні, нагадують мені невидимих духів гір та річок або часом мольфарів, які живуть десь у лісах», — розповіла «Дню» Аліна. 

Дівчина зазначає, що зараз важко вигадати щось абсолютно нове, таке, що ніхто ще не бачив, адже доступ до інформації вільний і ми поглинуті нею, тому все одно десь від когось черпаєш натхнення та ідеї. Але кожен митець бачить все своїми очима і трансформує ідею так, як хочеться саме йому.

«Упродовж останніх років у тренді етностиль: в музиці, одязі, побуті. Цю серію почала створювати на інтуїтивному рівні і про тренди навіть не замислювалася. Але вважаю дуже класним те, що ми активно продовжуємо повертатися до своїх традицій», — зазначила мисткиня.

Працювати над продовженням серії Аліна Жолудь планує з великим захопленням. Народна творчість, міфологія, казки — усе це справжній скарб, який неабияк спонукає митців до осучаснення традицій.

 

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати