Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Не/забута історія»

У Львові представили твори зі збірки магнатів Любомирських
12 жовтня, 09:51

Виставку відкрили в Палаці Лозинських, і це відділ Європейського мистецтва ХІХ — ХХІ століть Львівської національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького, а присвячена вона 200-річчю «Оссолінеуму» — національної бібліотеки Польщі, яка дала початок багатьом інституціям, котрі розвивали культуру в Галичині.

За словами куратора показу, головного зберігача фондів ЛНГМ Ігоря ХОМИНА, на виставці «Музей князів Любомирських. Не/забута історія» публіці вперше одночасно демонструють таку кількість робіт зі збірки роду польських магнатів Любомирських, які від XV до XIX ст. володіли сотнями сіл, міст та містечок на території України й Польщі і спромоглися зібрати велику колекцію мистецьких творів. Із часом ця приватна збірка образотворчого мистецтва стала частиною «Оссолінеуму». За Радянського Союзу націоналізовані раритети князів Любомирських були розподілені між львівськими музеями. Більшість експонатів потрапила до Картинної галереї. Загалом, за словами Ігоря Хомина, до фондів галереї передали понад 700 об’єктів, і це було 1940 року. Згодом, 1956-го, збірка поповнилася надходженнями з Історичного музею, який передав галереї портрети польських діячів культури та історичних діячів. «Отже, колекція Любомирських у нас — це понад 900 одиниць», — зазначає куратор виставки. І додає, що гармонійності в розміщенні експонатів у музейному просторі досягнуто завдяки майстерності дизайнера Сергія Петлюка.

На полотнах, які представлені в кількох залах Львівської картинної галереї, — батальні сцени, історичні події та постаті, міфологічні сюжети, натюрморти... Значна частина експонованого, перш ніж потрапити на очі публіки, пройшла реставрацію.

«Хочемо допомогти в реставрації працівникам Львівської галереї мистецтв, бо твори зі збірки Любомирських мають бути експоновані і в Україні, і за кордоном, обов’язково — у Польщі, бо мистецтво має об’єднувати», — зазначив Адольф ЮЗВЕНКО, директор Національної бібліотеки імені Оссолінських у Вроцлаві, що відвідав відкриття виставки.

«Загальновідомо, що спадкоємцями «Оссолінеуму» є щонайперше Львівська наукова бібліотека імені Василя Стефаника і Національна бібліотека імені Оссолінських у Вроцлаві. Водночас спадкоємцями «Оссолінеуму» є також Львівська галерея мистецтв імені Бориса Возницького, Львівський історичний музей і Музей етнографії та художнього промислу у Львов», — говорить директор ЛНГМ Тарас ВОЗНЯК. Й особливо наголошує на тому, що сьогодні всі ці інституції успішно продовжують традиції просвітництва, започатковані його засновниками.

Відвідати виставку «Музей князів Любомирських. Не/забута історія» за адресою: вул. Стефаника, 3, встигнуть всі охочі — експозиція триватиме до 17 грудня.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати