Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Найпростіший засіб захисту кохання»

Нова інсталяція в Києві допоможе вивчити правила безпечного сексу
14 лютого, 10:13

Навряд чи ви соромитесь помити руки перед їжею. Але досі чимало людей ніяковіють від самого слова «презерватив», тоді як використання цього виробу є таким самим елементарним правилом гігієни. Те, наскільки ми соромимось цієї теми, відображає статистика Центру громадського здоров’я МОЗ станом на 1 жовтня 2018 року: 66% усіх випадків передачі ВІЛ в Україні трапляються під час незахищених статевих контактів, а 41% людей неправильно користуються презервативами, що призводить до їхнього пошкодження та втрати захисної функції. Водночас у Всесвітній організації охорони здоров’я переконані, що правильне та постійне використання презервативів найкраще захищає від передачі інфекцій статевим шляхом, включно з ВІЛ.

У Фундації АнтиСНІД-США в Україні (AHF Ukraine) креативно нагадали про те, як важливо користуватися презервативами, ба більше — як робити це грамотно. У парку імені Тараса Шевченка, в центрі Києва, розмістили інтерактивну інсталяцію скульптора Володимира Бєлоконя, яку автор назвав «Кохання». Зробили це 13 лютого, у Міжнародний день презерватива і напередодні Дня всіх закоханих.

Скульптор Володимир БЄЛОКОНЬ створює несподівані вуличні об’єкти з металу, бетону та інших матеріалів, багатьом киянам відомі його «Закохані ліхтарі», що обіймаються на лавочці на майдані Незалежності. В інсталяції для AHF Ukraine Володимир теж використав образ ліхтаря.

«Коли Фундація АнтиСНІД-США в Україні запропонувала мені взяти участь у цьому соціальному проекті, я погодився, навіть не з’ясовуючи умов. Мені взагалі цікаво брати участь у різних соціальних ініціативах, — ділиться Володимир Бєлоконь. — Ідея створення інсталяції «Кохання» з’явилась кілька років тому, коли я почав працювати над скульптурами у вигляді ліхтарів. Котушка, що є провідником електричного струму, передає енергію ліхтарю. А ліхтар освітлює її і презерватив — як найпростіший засіб захисту кохання. Ліхтар символізує всіх нас, хто попри все має шукати сили та енергію оберігати своє кохання та інтимне життя».

Інсталяція має елемент доповненої реальності: якщо навести смартфон на презерватив, що лежить під ліхтарем, зчитується QR-код, і завдяки онлайн-додатку можна продивитися веселе відео, де в неформальному стилі пояснюється, як правильно користуватися презервативом.

«Ми не вперше проводимо масові акції до Міжнародного дня презерватива. Фундація постійно закликає всіх піклуватися про своє сексуальне здоров’я, користуватися презервативами і тестуватися на ВІЛ. Минулого року зусиллями фундації 133 тисячі українців змогли безкоштовно пройти тест на ВІЛ та майже мільйон презервативів було безкоштовно розповсюджено серед людей», — зазначила Ярослава ЛОПАТІНА, голова представництва Фундації АнтиСНІД-США в Україні.

Протестуватися на ВІЛ й отримати безкоштовні презервативи можна було і 13 лютого біля інсталяції: кілька годин у парку Шевченка працювала мобільна амбулаторія фундації AHF Ukraine, де надавали такі послуги. Також кожен охочий може зробити це в стаціонарному пункті тестування організації — адреси таких точок у різних регіонах країни є на сайті фундації.

За словами Тетяни КРАСНОПОЛЬСЬКОЇ, завідувачки відділу координації програм лікування ВІЛ, вірусних гепатитів і замісної підтримувальної терапії Центру громадського здоров’я МОЗ, Україна досі залишається лідером серед країн, де постійно зростає кількість нових виявлених випадків ВІЛ-інфекції. Так, за даними Центру громадського здоров’я, за 2018 рік в Україні виявили близько 18 098 людей з ВІЛ.

«Виявлено так багато випадків, бо на сьогодні в Україні є широкий доступ до тестування на ВІЛ. Відповідно, чим більше людей тестується, тим більше пацієнтів виявляється. Але говорячи про поширеність ВІЛ-інфекції серед загального населення, відзначу тенденцію до спаду, — акцентує Тетяна Краснопольська. — Чим більше людей знають про статус й отримують лікування, тим активніше ми зменшуємо поширеність інфекції. На сьогодні держава і донорські кошти забезпечують усім: громадянам доступні тести і повне лікування. Тож сподіваюсь на хорошу тенденцію до зниження поширюваності ВІЛ-інфекції».

До 15 лютого включно інсталяція простоїть у парку Шевченка, потім її перевезуть на постійне розміщення на столичний Поділ, куди саме — повідомлять на сторінках AHF Ukraine у «Фейсбуці» та «Інстаграмі».

Також у кожного є шанс придумати нову назву для арт-об’єкта: до 20 лютого на фейсбук-сторінці AHF Ukraine триватиме змагання на найкреативнішу назву. Переможець отримає в подарунок екоторбинку, щоденник і річний запас презервативів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати