Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На Волині вперше відбулася «Книжкова толока»

У ній узяли участь майже 80 митців і дослідників з 25 регіонів
09 вересня, 19:14
ФОТО З ФЕЙСБУК-СТОРІНКИ «КНИЖКОВА ТОЛОКА»

Відбулася вона під девізом «Нововолинськ читає», в місті, де понад 50 тисяч населення. Організували цю культурно-мистецьку акцію Нововолинська міська рада і міська бібліотека. Директор центральної міської бібліотеки Світлана Кухарук задумала її вже давно, а міська влада її підтримала. Розмах події вражає. До Нововолинська прибуло майже 80 письменників, літературознавців, народних майстрів з 25 регіонів України. Київ, Умань, Черкаси, Івано-Франківськ, Мукачево, Рівне, Черкаси, Луцьк, Львів... Гостями книжкової толоки стали Мирослав Дочинець, Володимир Шовкошитний, Надія Гуменюк та Володимир Лис, Марія Ткачівська, Марина Павленко, Василь Габор, Влад Якушев, Любов Хомчак, Віталіна Макарик та інші. Книжкова толока була присвячена пам’яті вже покійної Світлани Костюк, поетеси, яка жила в Нововолинську. Зі сцени лунали її вірші, люди ділилися спогадами про неї.

Діяло і велике містечко майстрів, де свої вироби представляли, давали майстер-класи творці з різних регіонів України. Відбулися зустрічі з письменниками, автограф-сесії, дискусії на тему, чи потрібна сьогодні українцеві книга і яка.

Людмила МАРИНЯК, директор Локачинської районної бібліотеки, каже, що мала багато зустрічей з письменниками, придбала багато нових книжок для бібліотеки, домовилася про кілька зустрічей письменників уже з читачами в Локачах. «Неправду кажуть, що люди сьогодні не читають книжок, — вважає вона. — Ми постійно чуємо: а хто в ту бібліотеку ходить?! Ходять і читають, і завжди були і є читачі. Просто аби нам більше грошей виділяли на придбання нових книг. Ми і так вишукуємо різні варіанти, аби їх купити. А такі зустріч і з «живими» письменниками, з «живою» книгою лише додають інтересу, з’являються нові читачі».

Письменниця Валентина Штинько продала під час толоки багато своїх книжок, зокрема це роман «Наречена гетьманича» (про кохану сина Скоропадського), поспілкувалася з читачами, з колегами з різних регіонів і також придбала додому багато нових книжок. Також вона в Локачах у будинку школяра веде літературну студію та гурток журналістів, і нові книжки потрібні будуть їй і для спілкування з гуртківцями та студійцями.

Любов Солов’янчик, директор Маневицької районної бібліотеки, вже повідомила, що не лише придбала книги з автографами Володимира Лиса, Надії Гуменюк, Мирослава Дочинця, Марії Ткачівської, Валентини Штинько, Анни Хоми, Наталії Ліщинської, Людмили Когут, Володимира Шовкошитного, Юрія Щербика, Марії Волинської, а й запросила на літературно-мистецький фестиваль «Книга єднає», який відбудеться в Маневичах 25 — 26 вересня.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати