Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Мистецтво за межами

У Києві відбудеться благодійний аукціон задля створення і розвитку творчих майстерень при інтернатах для дітей та дорослих з інвалідністю
31 жовтня, 11:01
ФОТО НАДАНО АВТОРАМИ ПРОЄКТУ

Волонтери кілька років поспіль відвідують Ніжинський будинок-інтернат для дітей із обмеженими можливостями та Замглайський жіночий психоневрологічний інтернат. До цих візитів доєдналась художниця Анастасія Лазаренко. Вона вирішила провести для дітей та жінок майстер-клас із малювання. Після того зрозуміла, що цим людям необхідно створювати картини: «Всі ці люди живуть своїм життям, про яке ми не здогадуємося. У них особливий світ, який вони переносять у свої картини. І їм усім дуже подобається малювати, це їхній шанс бути почутими суспільством і побаченими. Ми вирішили організувати художню студію при цьому інтернаті. Для цього відібрали картини вихованців інтернату і виставили у приміщенні київської міської адміністрації. Потім ми їх виставимо на благодійному аукціоні. Всі кошти із продажу цих картин — плануємо залучити на створення художньої майстерні», — говорить авторка проєкту «Мистецтво за межами» Анастасія ЛАЗАРЕНКО.

 Усі картини вихованці інтернату малювали акриловими та олійними фарбами. В кожної є своя історія. Для прикладу, 53-річна Оксана малювала, тримаючи пензлик зубами. Хлопчик, який хотів малювати квіти, раптом помітив на полотні свою тінь і намалював її. Ще є зображення квітів, ангела, пейзажі.

«Люди будуть здивовані красою картин на полотнах, написаних олійними та акриловими фарбами. Творча сила внутрішнього світу кожного художника ламає всі стереотипи про цих людей. Вони дуже надихають не зневірюватися в себе. Адже якщо їм вдалося намалювати такі картини, то люди без обмежень можуть зробити це без перешкод», — говорить Анастасія Лазаренко.

Проект «Мистецтво за межами»  реалізується за підтримки благодійного фонду «Карітас-Київ». «Щоразу, коли ми проводили майстер-клас, доводилося вести із собою безліч матеріалів, мольберт, фарби. Ми б хотіли, щоб все це зберігалося надалі у майстерні і підопічні інтернату в будь-який час могли малювати. Хочемо дати можливість цим людям, попри їхні діагнози, самостверджуватися, ставати вільними через свої картини, які вийдуть за межі інтернатів», — розповіла керівниця проєкту Юлія ЗАЯРНА.

Уже 30 жовтня о 18.00 в колоннiй залi КМДА вiдбудеться благодійний аукціон. Усі отримані кошти будуть спрямовані на подальший розвиток проєкту «Мистецтво за межами» для створення і розвитку творчих майстерень при інтернатах для дітей та дорослих з інвалідністю.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати