Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Краса марноти

У виставковій залі фонду «Ізоляція» триває безпрецедентна експозиція
07 березня, 09:39

Виставка «Марнославство дрібних відмінностей», що триває у фонді «Ізоляція», розташованому на території Київського судноремонтного заводу, — це проект одного з найвідоміших на сьогодні британських художників, лауреата премії Тернера 2003 року Грейсона Перрі.

Перрі, в певному сенсі, відповідає уявленню про артиста як людину екстравагантну. Він, наприклад, має альтер-его — жінку на ім’я Клер, — у яку часто переодягається та виходить у цій ролі в світ, регулярно генеруючи скандали. Проте в першу чергу його відрізняє пристрасть до ручної роботи — кераміки, вишивки й гобеленів. Перрі можна назвати ремісником у високому значенні цього слова; його виставка в Британському музеї в 2012 році так і називалася «Могила невідомого ремісника». А ще важливіше те, що його стилістика органічно виростає з давньої та багатющої традиції британської сатири.

Власне, у «Марнославстві дрібних відмінностей» Перрі надихався серією сатиричних гравюр британського художника ХVІІІ століття Вільяма Хогарта «Історія марнотрата». «Марнославство...» — цикл з шести великих гобеленів, що зображують життя вигаданого персонажа Тіма Рейквелла (героя Хогарта звати Том Рейквелл) від його народження до передчасної смерті у автокатастрофі. Роботи насичені подробицями з повсякдення сучасної Великобританії: від  дизайну інтер’єрів до дитячих іграшок, від політичних протестів до пліток з життя знаменитостей у газетах. В композиції кожного гобелену Перрі спирався не тільки на Хогарта, а й на релігійний живопис Ренесансу. Ба більше: він здійснив справжню експедицію, подорожував по Англії, інтерв’ював робочих, аристократів, представників середнього класу, заходив у їхні будинки, в татуювальні салони, в паби, гостював у них на вечірках, балах, світських раутах (про це знято захопливий телефільм у трьох частинах «Історія смаків з Грейсоном Перрі», який демонструється на виставці, а також є в Мережі). Більша частина персонажів на гобеленах — це реально існуючі люди; кожна деталь тут промовиста і має власну історію. 

По суті, перед нами — безпрецедентне мистецько-антропологічне дослідження.  Можна лише поздоровити «Ізоляцію» з тим, що вони  долучилися до світового турне робіт Грейсона Перрі, і порекомендувати всім, хто має таку можливість, відвідати виставку, яка триватиме до 22 березня.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати