Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Книжка, гранд-концерти і прем’єра «Турандот»

3 і 4 жовтня Львівська опера святкуватиме ювілей
30 вересня, 16:02

Львівський національний академічний театр опери та балету імені Соломії Крушельницької, якому виповниться 120 років, входить до числа найкрасивіших оперних театрів Європи. Будівля є одним із найвпізнаваніших культурних архітектурних брендів України завдяки неповторному оздобленню — як і ззовні, так і в інтер’єрі, що поєднує різні неокласичні стилі. Головна тема декору, живопису та скульптури в оздобленні театру — тріумф мистецтва, життя та любові.

Побудований театр в останні роки ХІХ ст. за проєктом архітектора Зиґмунта Ґорґолевського, який на той час втілив низку новацій, серед яких — спорудження бетонного підмурівку, електричне освітлення, протипожежна система приміщення.

Відкриття Львівської опери відбулося 4 жовтня 1900 року, а перебігало воно, згідно з інформацією на сайті Львівської опери, так: «Зранку до театру потягнулись усі охочі побачити урочисте відкриття, люди повністю заповнили усю площу перед театром і не розходилися аж до закінчення вистави — а це далеко за північ. На інавгураційній виставі були представлені три твори: поетичний пролог «Baњс nocy Њwietojaсskiej» («Казка літньої ночі») поета Яна Каспровича, написаний спеціально до відкриття театру, комедія на 1 дію «Odludki i poeta» («Відлюдники і поет») Олександра Фредра та прем’єра опери «Янек» на 2 дії композитора Владислава Желенського. Головну партію у цій опері виконав український співак Олександр Мишуга, а знаменита польська співачка Яніна Королевич співала Бронку. Дуже вдало підібраний ансамбль під орудою диригента Людвіка Челянського полонив присутніх».

Архітектура театру, високий художній рівень спектаклів, який, завдяки поєднанню міцного професіоналізму акторського складу й неповторної школи сценографії, стали тими критеріями, які дозволили Львівському національному академічному театрові опери та балету ім. С. Крушельницької стати першим театром України, що ввійшов у престижну міжнародну музичну асоціацію «Opera Europa» (2008 р.) та в Міжнародну організацію танцю при ЮНЕСКО (2017 р.).

Напевно, багато хто вже й не пам’ятає, що до 2000-го театр був «під опікою» Івана Франка (носив його ім’я). З нагоди 100-річчя (власне, 2000 року) Львівській опері присвоїли ім’я співачки, яка славила Україну по всіх світах, — Соломії Крушельницької.

Щодо програми святкування ювілею, то вона складається з кількох позицій.

Художник і дослідник театральної архітектури Юрій Ямаш представить книжку «Архітектура Львівської Опери», яка вже вийшла друком. У театрі «Дню» розповіли, що у праці висвітлено передісторію спорудження та етапи будівництва Львівського оперного театру, детально проаналізовано його інтер’єр та екстер’єр, розповідається про творців — будівничих, художників, скульпторів. Видання також містить велику кількість ілюстрацій, репродукцій, авторських аналітичних схем. Перший примірник книжки автор подарував Львівській національній опері. Генеральний директор — художній керівник театру Василь Вовкун зазначив, що для Львівської опери це видання — важлива подія і запропонував Юрію Ямашу видати книжку, присвячену народним художникам України Тадею і Михайлові Риндзакам.

Також до ювілею театру відбудуться кілька лекцій, зокрема — мистецтвознавця Івана Дудича, який розповість про славетну декоративну завісу театру «Парнас» художника та дослідника метеликів Генріха Семирадського. Цей захід організовується спільно з Музично-меморіальним музеєм Соломії Крушельницької. А музикознавиці Любов Кияновська, Роксолана Гавалюк, Лілія Назар-Шевчук і театрознавиця Світлана Максименко представлять лекційний екскурс про етапи розвитку Львівської опери.

Цікавим до історії будівлі театру покажуть раритетні фотографії та поштівки із приватної колекції Олександра Коробова, на яких зображено Оперу під час будівництва та у перші роки після відкриття.

Кульмінація урочистостей, поза сумнівом, — два гранд-концерти (3 і 4 жовтня), програма яких укладена з фрагментів світової класики та української музики — з опер Вагнера, Пуччіні, Гуно, Верді, Данькевича, Мейтуса, Скорика, Станковича, прем’єри яких стали вагомими музичними подіями впродовж 120-річної історії театру.

Також у рамках святкувань театр готує грандіозну оперну прем’єру, що жодного разу не ставилася у Львівській опері, — «Турандот» Пуччіні, яку планують представити 20 листопада.

Варто нагадати, що це не перша прем’єра до ювілею театру — 20 вересня публіці показали балет «Створення світу» Андрія Петрова у декораціях Євгена Лисика (1930 — 1991). Принагідно: роботи легендарного художника, а це — ескізи і макети до оперних і балетних вистав, можна оглянути у фойє партеру. Показ влаштований до 90-річчя від дня народження Євгена Микитовича.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати