Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Київські рибалки сміються з тонкого льоду, дрібної риби та отрути

01 березня, 00:00

З берега Дніпра здається, що люди ходять по воді.

Проте цей приємний зимовий день у столиці України виявився справжньою рибальською історією. Рибалки свердлять дірки й ловлять рибу, стоячи по кісточки у воді на льоду річки, що розмерзається. Диво полягає в тому, що ніхто не провалюється крізь лід.

- Тут зовсім безпечно, - запевняє Андрій Адамчук, свердлячи 10 сантиметровий лід. - Не хвилюйтеся.

Торік зимою в Києві втопилося 27 рибалок. Задурманені етиловим спиртом, який є популярним засобом проти холоду, багато рибалок просто нехтують офіційними застереженнями та здоровим глуздом. У колишньому Радянському Союзі, де риболовля стала особливо популярною через брак грошей на їжу та розваги, сотні людей гине під час нещасних випадків на риболовлі.

Загальновідомо, що рибалки на льоду - це особливі люди. Втім, київські рибалки додають ще одну особливість у небезпечену риболовлю на льоду. Вони навіть ладні проковтнути "спеції", які додають до рибної юшки дніпровські води, забруднені радіацією після Чорнобильської катастрофи.

Насаджуючи наживку на гачок, Адамчук здається не помічає, як зловісно тріщить лід під нашими ногами. "Риба любить це", - каже він, демонструючи жменьку м'ясистих червоних личинок комарів, яких він тримає в нагрудній кишені парки.

На якийсь момент Адамчук забуває про все. У нього почало клювати, а це вимагає цілковитої уваги. Він обережно піднімає своє вудлище й чекає. А потім різким ривком він підсікає рибу. Інші рибалки підбігають до нього, щоб побачити улов.

За місцевими стандартами Адамчук упіймав потвору: сига довжиною 12 сантиметрів. Він гордо посміхається, загортаючи улов у газету. Сьогодні ввечері його дружина Олена приготує рибну юшку.

Адамчука не хвилює те, що вище за течією розташований Чорнобиль. Хоча й минуло 10 років після найбільшої у світі катастрофи на АЕС, радіоактивне забруднення з зони відчуження продовжує проникати у води Дніпра.

Під час риболовлі треба бути тверезим. Цими днями температура трохи перевищує точку замерзання води. Проте вона може різко знизитися до мінус 20 градусів за Цельсієм з одночасним пронизливим вітром. Місцеві рибалки не носять рукавиць, а тим більше не сидять у переносних наметах із телевізорами, як деякі з американських рибалок. Коли стає по-справжньому холодно, то на допомогу приходять алкогольні напої. Одна горілка не допомагає.

"Вада горілки в тому, що вона зігріває лише на декілька хвилин", - зазначає Микола, сивий сором'язливий чолов'яга, який не називає свого прізвища.

Найкращим для цього напоєм є спирт, який треба розводити річковою водою або снігом. Це гарантуватиме, що ваша кров не застигне від холоду.

Не дивно, що риболовля є суто чоловічим заняттям, і це є барометром стану української економіки, обсяг якої скоротився більше ніж удвічі після краху Радянського Союзу. Чим більше чоловіків проводять робочі дні на льоду, тим менше їх на робочих місцях.

Хоча, за офіційною статистикою, рівень безробіття в Україні складає 3 відсотки, проте ця цифра не враховує поширеної практики надання працівникам неоплачуваних відпусток чи скорочення робочого тижня. Приміром Підченко працює лише 3 дні на тиждень.

Для Підченко кращі часи попереду. "Почекайте до початку весни, - зітхає він. - Тоді найкраще рибалити". Але тоді найтонший лід.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати