Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Гостро схоплений образ України

У Львові представлять виставу «Буна» за реальною історією з Буковини Віри Маковій
22 жовтня, 12:09

У Театрі Марії Заньковецької, на камерній сцені якої відбудеться постановка, зазначають, що це – соціальна драма з діалектом, а внутрішній жанр вистави її творці визначають як етнохоррор, і в «Буні» жахи – це «коли молодь покидає країну, забуваючи мову та звичаї своїх предків; коли діти виховуються в неповних сім'ях бабусями та дідусями і не бачать своїх батьків; коли люди втрачають зв'язок з корінням і вже на рідній землі говорять чужою мовою та живуть чужими ідеалами...»

Щодо самого персонажа «Буна», то це – збірний образ бабусі, яка оберігає традиції свого генеалогічного дерева:«Буна – це образ України, що пройшла крізь віки і не втратила свого коріння».

Працюють над виставою запрошені з Києва режисер Ігор Білиць та художник Богдан Поліщук.

У спектаклі – два склади акторів: Буна – Олександра Бонковська та Ірина Швайківська, Орися – Наталія Боймук та Світлана Мелеш, Митро – Максим Максименко та Богдан Ревкевич, Петро – Володимир Пантєлєєв та Іван Довгалюк, Пантелеймон – Зоряна Дибовська та Мар'яна Кучма, тітка Фрузіна – Ольга Бакус та Наталя Лісова.

«Події в житті персонажів п’єси розгортаються так, що Буні (бабусі) доводиться самотужки виховувати 19-річну онуку Орисю, – розповідає завліт театру Тетяна Батицька. – Але це виховання для дівчини виглядає жорстким, бо Буна контролює ледь не кожен її крок. Орися – нове покоління, котре вже не може жити в межах традиційних консервативних форм, але як жити по-новому вона ще не знає, лише мріє поїхати до столиці – вступати до університету. Натомість переживає руйнацію мрій і, коли вже доходить до межі відчаю, відважується на відчайдушний крок – їде на заробітки до Америки. Якою вона повернеться і чи повернеться взагалі – питання, які знаходять розв’язку в п’єсі, але для більшості сучасної молоді вони лишаються відкритими».

Скласти враження про виставу «Буна» можна вже найближчої неділі – 25 жовтня.

Хто не встигне на перший прем’єрний показ, зможе «наздогнати» враження – відчути етнохоррор в інтерпретації заньківчан 6, 11 та 22 листопада.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати