Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Glory to Ukraine! Shame on you, FIFA!

Відстоювати та пояснювати свою позицію в кожному окремому випадку — єдиний правильний шлях для України у світі
10 липня, 19:24
ПЛАКАТ АНДРІЯ ЄРМОЛЕНКА

Ввечері 9 липня українські користувачі соціальної мережі «Фейсбук» розпочали флешмоб, «засипавши» офіційну сторінку FIFA негативними оцінками з коментарями на підтримку України та хорватських футболістів Домагоя Віди та Огнена Вукоєвича, яких покарали за відеоролик зі словами «Слава Україні!».

Станом на полудень 10 липня рейтинг сторінки Міжнародної федерації футболу вдалося знизити з 5 до 1,1. Одиницю поставили майже 160 тисяч відвідувачів. У результаті, ФІФА вирішила сховати «голову в пісок», забравши модуль із оцінками та коментарями зі своєї сторінки.

«Слава Україні!», Glory to Ukraine! Glory to Croatians! Shame on you, FIFA! «Немає «спорту поза політикою». Є війна Росії проти України», «FIFA = UEFA = mafia», «Футбол на крові»... Цими та іншими фразами обурені українці (і не лише вони) висловили протест проти політики ФІФА. «День» також долучився до флешмобу, детально розібравшись у його суті та причинах.

ЩО ТРАПИЛОСЯ?

Після матчу збірних Хорватії та Росії на чемпіонаті світу з футболу, в якому перемогу здобули хорвати, два колишні гравці київського «Динамо» записали відеопривітання для українців. Футболісти сказали, що присвячують перемогу Україні та привіталися словами «Слава Україні!». Це були Домагой Віда та Огнєн Вукоєвич, який уже не грає в футбол, але продовжує працювати в київському клубі на посаді селекціонера.

На ситуацію відреагувала своїм розслідуванням ФІФА, як головний захисник утопічної тези «футбол поза політикою». В Міжнародній федерації футболу зауважили, що Стаття 3 дисциплінарного коду ФІФА забороняє «політичні слогани в будь-якій формі», а Стаття 54 стверджує, що «кожен, хто провокує публіку під час матчу, буде дискваліфікований на дві гри і оштрафований мінімум на 5 тис. швейцарських франків».

Згодом після резонансу в інтерв’ю журналістам Домагой Віда, щоб виправдатися перед ФІФА сказав: «Ця перемога для Хорватії. Жодної політики. Це жарт. У мене в Україні друзі з часів «Динамо», нічого іншого я не мав на увазі». Як наслідок, він отримав офіційне попередження від дисциплінарного комітету ФІФА за свою начебто неправильну поведінку, в якій організація розгледіла «звернення як політичний жест». Але штрафу та дискваліфікації Домагой уникнув.

Натомість Огнена Вукоєвича ФІФА оштрафувала на 15 тисяч швейцарських франків (близько 13 тисяч євро). А згодом Федерація футболу Хорватії звільнила його з посади помічника тренера збірної та відрахувала зі складу делегації на ЧС-2018.

ЯК ВІДРЕАГУВАЛА УКРАЇНА?

Федерація футболу України на ситуацію відреагувала своєчасно і правильно, обурившись цькуванням хорватських футболістів, направивши звернення до ФІФА з поясненням гасла «Слава Україні!»

Голова ФФУ Андрій Павелко, який за сумісництвом також є народним депутатом від «БПП» і головою Комітету з питань бюджету, 10 липня навіть прийшов до Верховної Ради в футболці збірної Хорватії. Він заявив: «Ми в ФФУ вирішили компенсувати Вукоєвичу штраф, накладений на нього, і, якщо він вважатиме за можливе, запропонувати йому роботу в ФФУ.

Вивчаємо юридичну площину для допомоги Огнену в апеляції чи при подачі в КАС (Спортивний арбітражний суд). Ми надамо повну юридичну та фінансову допомогу в цьому питанні».

Усе правильно. Щоправда, до слова додам: цікаво, чому Павелко так офіційно й не прокоментував позицію своєї цивільної дружини, яка так палко раділа в соціальних мережах перемозі збірної Росії над іспанцями. Однак це вже тема зовсім іншої історії.

Як відреагували звичайні українці на дії ФІФА? Згаданою «атакою» в Facebook. Зізнаюся, що не є великим прихильником флешмобів у соціальних мережах. Але в цьому випадку це точно була доречна реакція, яка допомогла донести нашу позицію.

«ФІФА, ВИ ОГИДНІ»

«Автократичний режим, який украв 2 мільйони українців 2014 року і досі вбиває щодня, може приймати чемпіонат світу з футболу. Але гравець чемпіонату світу, який говорить «Слава Україні» стикається з дискваліфікацією за це. ФІФА, ви огидні», — написав у своєму «Твіттері» журналіст німецького видання Bild Юліан Репке.

Втім, слід визнати, що неадекватних реакцій на ситуацію з Відою та Вукоєвичем було більш, ніж чимало. Світова спільнота вперто не хоче сваритися з ФІФА. Як коментувати заголовки сербських газет, де «Слава Україні» прирівнюється до нацистських вітань? Гаразд, у Сербії російська пропаганда вкоренилася дуже глибоко. Але як бути, наприклад, з британськими медіа? У кількох тамтешніх відомих ЗМІ гасло «Слава Україні» назвали «націоналістичним». На ці слова миттєво відреагувало Посольство України у Великобританії, написавши в «Твіттері»: «Ми хотіли б нагадати The Sun та Independent, що «Слава Україні» означає Glory to Ukraine — патріотичний вираз на кшталт «Нехай живе Франція», «Нехай живе Королева», «Нехай Польща буде Польщею». Чи ви будете називати тих, хто повторює ці фрази, націоналістами і освистувати їх?»

Ситуація з хорватськими футболістами вкотре підкреслила не лише ницість ФІФА, а й наголосила на певному нерозумінні світом самої України: її суті, її гасел. У тому самому футбольному світі за прикладами далеко ходити не треба. Минулого року в неприємну ситуацію потрапив футболіст Роман Зозуля, який нині грає в іспанському чемпіонаті. Роман відкрито підтримує українську армію і займається волонтерською діяльністю. Однак патріотизм став перешкодою в розвитку його кар’єри. Іспанська газета Marca звинуватила футболіста в «нацизмі». Ілюстраціями до матеріалу стали фото Романа Зозулі в одязі з українською символікою. Пізніше газета перепросила за дезінформацію та видалила матеріал зі свого сайта. Та після публікації Зозуля був змушений покинути клуб, в якому він перебував лише один день. А «нацистський» шлейф, який йому закидають іспанські вболівальники, тягнеться за Зозулею ще досі.

Відстоювати та пояснювати свої погляди та позицію в кожному окремому випадку — єдиний правильний шлях для України у світі, де навіть фраза «Слава Україні» може викликати резонанс і скандал. ФІФА дала зрозуміти, що цей заклик не заборонений у міжнародному футболі, але є небажаним. Як мінімум під час наступного засідання ФІФА наша федерація футболу має ще раз порушити це питання, чітко розставивши в ньому всі крапки над «і».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати