Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Час пам’ятати ЛКСФ

Сьогодні у Львові представлять проект про Кераміко-скульптурну фабрику
21 липня, 11:29

Це виставка арт-центру «Я Галерея» Павла Гудімова «про напівзабуте явище, яке визначило вектор розвитку львівської школи кераміки у ХХ ст.», — Львівську експериментальну кераміко-скульптурну фабрику, а відкрилася вона у Центрі архітектури, дизайну та урбаністики «Порохова вежа» (вул. Підвальна, 4), про що повідомляє Арт-центр Павла Гудімова. 

«Лабіринти ЛКСФ» — переможець конкурсу «Фокус на культуру», що його започаткувала і втілює Львівська міська рада, реалізований за підтримки ЛМР і за участю музеїв «Територія терору», Етнографії та художнього промислу, Народної архітектури і побуту та Центрального кінофотоархіву України ім. Пшеничного. Триватиме три місяці — до 18 жовтня.

В Арт-центрі Павла Гудімова розповідають, що «Лабіринти ЛКСФ» — це дослідження про окремих художників та їхній творчий доробок, діяльність виробництва та його вплив на мистецьке середовище: «Цей проєкт про митців, їхні переживання, а також про піднесення та занепад Львівської кераміко-скульптурної фабрики». А розповідати справді є про кого, бо у різні роки на ЛКСФ працювали такі відомі особистості, як, зокрема, керамісти Зеновій Береза, Борис Горбалюк, Петро Маркович, Іван Малишко, Зеновій Флінта, скульптори Валентин Борисенко, Іван Севера, Яків Чайка, Іван Самотос, Дмитро Крвавич, Теодозія Бриж, склярі Мечислава Павловський та Андрій Бокотей.

«Ми прагнемо навести фокус на феномен тих художників, технологів і майстрів, які створювали монументальне і декоративне мистецтво в радянські часи, в умовах боротьби з формалізмом і монументальної пропаганди, — говорить куратор виставки Павло ГУДІМОВ. — Ми створюємо проєкт про митців, які сформували школу, нову традицію і феномен львівського дизайну, кераміки, скла і скульптури. Це дворічне дослідження лягає в основу виставки, веб-каталогу та інших онлайн і офлайн проявів, що дозволяє зрозуміти важливість і виразність теми. Ми багато років вишукували та збирали всією Україною твори цієї фабрики та вивчали архіви й документи, які, можливо, ніхто і не мріяв побачити. Цей проєкт є доказом потужного мистецького явища, яке поступово зникало із пам’яті нашої культури. Час пам’ятати ЛКСФ».

У виставці в Пороховій вежі — художня кераміка, скло, монументальне мистецтво, і це — весь спектр виробництва за понад 50-літню історію роботи фабрики. Втілювачі проєкту обіцяють, що експозиція раз на місяць доповнюватиметься і змінюватиметься, що наближуватиме глядача до динаміки фабричних процесів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати