Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

30 миттєвостей історії

Подарунки від відвідувачів поповнили колекцію Дніпропетровського національного музею імені Дмитра Яворницького
06 серпня, 19:25
ВЕСІЛЬНА СУКНЯ 1908 РОКУ / ФОТО ДНІПРОПЕТРОВСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО МУЗЕЮ ІМ. Д. ЯВОРНИЦЬКОГО

На Дніпропетровщині звичайні старі речі можуть легко стати музейними експонатами. Усе, що потрібно, — принести їх до Дніпропетровського національного музею імені Дмитра Яворницького. Так і зробив місцевий житель Захар Вінтман — він подарував закладу унікальну весільну сукню, якій понад сто років.

«Майже 300 тисяч експонатів на сьогодні зберігається в фондах та залах історичного музею і його відділах. Щороку колекція збільшується, лише цьогоріч до фондів потрапило приблизно 30 цінних історичних подарунків. Днями один із мешканців Дніпра передав до фонду музею старовинні речі, які раніше належали родині його дружини. Це унікальні пам’ятки культури Катеринославщини — весільна сукня 1908 року та золотофонна ікона, — розповіли в Дніпропетровському національному історичному музеї. — Тож якщо ви маєте старий піджак, чемодан, чашку чи навіть просто давню фотокартку, приносьте їх до нашого музею».

Ця сукня благородного кремового кольору з золотим відтінком з найдорожчої тканини та шкіряні черевички належали заможній красуні з Катеринослава. Це вбрання їй готували до важливої події — весілля.

Завдяки такому експонату відвідувачі зможуть побачити, як вбиралася наречена у Катеринославі понад сто років тому і які модні тенденції були в той час. До речі, для цієї сукні складно знайти манекен, адже сучасні моделі не такі стрункі. Сукня не відразу буде представлено відвідувачам музею. Вона потребує реставрації.

Також нещодавно фонд поповнився дзеркалом початку ХХ століття. Його передала співробітникам музею мешканка Новомосковська Людмила Герасименко. Дзеркало має свою історію і перебуває в родині з 1917 року. Перший його «володар» — Володимир Іларіонович Гусєв, 1892 року народження. А з 1917 по 2019 роки це дивовижне люстерко передавалося в спадок, нині воно в історичному музеї.

Аби і ваша річ стала частиною музейної колекції, потрібно показати її фахівцям музею. Її оглянуть та приймуть рішення стосовно історичної цінності.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати