Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Словенія повертає праворуч

Лідером виборів у Словенії стала антимігрантська, але не проросійська партія
05 червня, 10:39
ФОТО РЕЙТЕР

Переможцем дострокових виборів до парламенту Словенії стала опозиційна «Словенська демократична партія» (SDS) на чолі з Янезем Яншою. Всього прохідний бар’єр, за попередніми неофіційними результатами, як пише словенська газета «Дело», подолали дев’ять парті. Крім SDS (майже 25%), це Lista Marjana Љarca (Список Мар’яна Шареця; лівоцентристська політсила колишнього комедійного актора здобула трохи менше, ніж 13%); SD (соціал-демократи, учасники попередньої урядової коаліції, здобули 9,9%); SMC («Сучасна центристська партія» екс-прем’єра Міро Церара, який пішов у відставку достроково у березні 2018 року, здобула 9,8%), а також Levica (9,3%), NSi (7,1%), Stranka Alenke Bratuљek (5,12%), DeSUS (4,9%) і SNS (4,2%).

Загалом 1,7 мільйона словенців обирали між 25-ма партіями, в голосуванні взяли участь майже 52% виборців.

Офіційні результати мають бути відомі до 15 червня.

Програмні тези переможця виборів у Словенії — партії, яку очолює Янез Янша, частково подібні до лозунгів нової урядової коаліції, яка прийшла до влади в сусідній до Словенії Італії, — стосовно забезпечення захисту країни від нашестя мігрантів. Як стверджують ЗМІ, одним із соратників Янеза Янші на зовнішньополітичній арені є ще один «антиіммігрантський» європейський політик — Віктор Орбан, який навіть нібито підтримував словенського політика фінансово. З огляду на це європейські та українські ЗМІ висували припущення, що Янша може стати таким собі «словенським Орбаном». Але, насправді, «орбанівської» агресивної риторики у SDS та її лідера під час виборчої кампанії не спостерігалося, хоча акцент і справді було зроблено на захисті національних інтересів Словенії.

Насправді ж, для України набагато важливішим є те, що SDS Янші ніколи не позиціонувала себе як проросійська політична сила і не закликала «зрозуміти Путіна» або «зняти санкції з Росії». Більше того, Словенію за часів попереднього уряду Міро Церара, який приймав у себе Дмитра Медведєва та Володимира Путіна, SDS називала «російською оазою в серці ЄС».

За великим рахунком, українцям постать Янеза Янша багато в чому має імпонувати і взагалі бути доволі близькою.

Як відомо, Янша є однією із ключових фігур, завдяки яким Словенія здобула незалежність і виграла війну з центральним урядом Югославії. Словенсько-югославські зіткнення тривали всього десять днів, переважно — у форматі партизанського опору регулярним силам Югославської народної армії, втім, це був саме збройний конфлікт, із якого словенці вийшли переможцями.

«Десятиденна війна» розпочалася 25 червня 1991 року, в день проголошення незалежності Словенії від СФРЮ, і закінчилася 4 липня 1991 року. Янез Янша на той час був міністром оборони Словенії, а загалом обіймав цю посаду чотири роки, з 1990 року. Він брав безпосередню участь у створенні підрозділів територіальної оборони, яким завдяки підтримці місцевого населення вдалося зупинити наступ танків ЮНА на Любляну, — а потім і побудував словенську армію.

Після здобуття незалежності Янша залишався в «обоймі» провідних політиків та державних діячів країни, то з тріумфом повертаючись до влади, то зі скандалом покидаючи високі посади. Він керував словенським урядом упродовж 2004—2008 та 2012—2013 років, але останню каденцію він «не досидів» через звинувачення в корупції. Янші звинуватили в отриманні «відкату» під час купівлі великої партії бронетехніки у Фінляндії, його уряд отримав вотум недовіри від парламенту, а сам лідер SDS був змушений деякий час провести у в’язниці.

Тепер, після того як партія Янеза Янші посіла перше місце за результатами голосування на дострокових виборах, політик зі складною біографією має всі шанси повернутися на високу посаду. Поки що ніхто не береться стверджувати, що саме він знову стане прем’єр-міністром Словенії, але всі погоджуються, що шанси повернення до уряду представників його політичної сили є значними.

Загалом, з огляду на те, що SDS вдалося здобути тільки відносну перевагу і для створення коаліції та формування виконавчої влади обов’язково доведеться домовлятися кільком політсилам, політика нового коаліційного словенського уряду в будь-якому разі буде компромісною, точно не радикальною «по-орбановськи» і не проросійською.

Янез Янша раніше демонстрував свою підтримку Україні, її євроатлантичному курсу. Тому навряд чи українцям слід передбачати якісь негативні сценарії через результати виборів у Словенії.

Із інтерв’ю Янеза ЯШНА газеті «День» https://day.kyiv.ua/uk/ article/podrobyci/yak-peremogty-dosvid-sloveniyi від 6 травня 2015 року:

— Словенія в 1990-х мала унікальний досвід оборони, під час громадянської війни і потім, під час відновлення незалежної країни. Що ви як екс-міністр оборони, який був безпосереднім учасником тих подій, могли б порадити Україні?

— Озираючись на минуле, а також на деякі інші країни нашого регіону в подібному становищі, я думаю, що найважливіше — це людські ресурси: солдати й офіцери. Потрібно знаходити патріотичних людей і допомагати їм. Дуже важливо мати відданих і патріотичних офіцерів вищої ланки. Бути солдатом чи офіцером в армії — це не просто робота, а місія для людей, відданих своїй країні, які її люблять і готові заради неї на самопожертву. Це — головне.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати