Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Нездійсненне завдання

Iракські полонені: чи вдасться США врятувати свій імідж?
18 травня, 00:00

Ганебні фотографії американських солдат, які принижують оголених іракських в’язнів, стали останнім ударом по завданню, що стоїть перед Маргарет Татвілер. Відкликана з посади посла Сполучених Штатів у Марокко у грудні минулого року, щоб стати заступником державного секретаря з питань зв’язків із громадськістю, міс Татвілер отримала завдання поліпшити імідж адміністрації Буша в арабському світі зокрема і в мусульманському світі загалом.

Їй виявилося достатньо чотирьох місяців, щоб дійти висновку, що це завдання є нездійсненним. Вона стала третьою людиною, яка зазнала поразки в цій справі за останні три роки. У конкуренції з компаніями «Al Jazeera» та «Al Arabiya» та з їхнім висвітленням окупації Іраку міс Татвілер мала такі самі шанси на успіх, як у спробі подолати Ніагарський водоспад у бочці.

Фінансований Сполученими Штатами канал «Al Hurra» (60 мільйонів доларів США у вигляді первинних інвестицій плюс 40 мільйонів доларів, виділених додатково Конгресом США для збільшення зони обхвату до 80 відсотків населення Іраку) швидко втратив свій лиск після того, як конкуруючі з ним мережі показали захоплення Фаллуджі зсередини міста. Останнім ударом по вірі у США стали фотографії садистських тортур, що їх американські військовослужбовці застосовували до іракських в’язнів сумно відомої тюрми «Абу Грейб», в якій з часів Саддама Хусейна збереглися камери тортур.

У рамках контракту вартістю 82,3 мільйона доларів, укладеного з «Science Applications International Corp.» (SAIC), що знаходиться в Сан-Дієго, компанія, названа «Al Iraqiya», взяла під контроль колишнє державне телебачення Іраку.

Однак ще до падіння Фаллуджі та викривних фотографій компанії довелося вести боротьбу з іранськими компаніями, що прийшли в країну одразу після падіння режиму Саддама Хусейна. Протягом минулого року «Al Jazeera» та «Al Arabiya» ввели мовлення 24 години на добу 7 днів на тиждень по всій території арабського світу, від Марракеша до Мускату. Вони давно витіснили CNN, FOX, CBNC і шановану BBС. Вони показували безжалісні кадри, на яких демонструвалися «супутні збитки»: мертві жінки й діти, живі жінки та діти, які збігають кров’ю від ран, завданих американськими бомбами і кулями. В інтерв’ю, взятому на вулицях журналістами цих компаній, звучали жахливі розповіді про жорстокість американських солдат, які вдираються до осель іракців і не знаходять там нічого і нікого, крім заляканих жінок і дітей.

Завдяки американській жінці-військовослужбовцю, яка, усміхаючись у камеру, показує пальцем на геніталії оголеного іракця з мішком на голові, «Al Jazeera» стали вважати в арабському світі голосом правди.

Ці арабські канали мають близько сорока операторських груп і штатних співробітників у кожному великому місті. У Фаллуджі, осадженій американськими морськими піхотинцями, вони вели прямі репортажі зі зруйнованих бомбами будинків, пошкоджених мечетей і переповнених госпіталів.

«Al Jazeera» час від часу отримує відеозаписи від Осами бен Ладена та його заступника Аймана Аль-Завакірі, які компанія редагує перед тим, як випустити в ефір. Запити США про надання невідредагованих, нескорочених оригіналів залишаються без відповідей.

Державний секретар Колін Пауелл прямо звертався до лідерів Катару з проханням приборкати компанію, яку заснував емір, Шейх Хамад бен Халіфа Аль-Тхані, виділивши 90 мільйонів доларів, однак емір постійно каже, що він вірить у свободу слова, і «Al Jazeera» продовжує насолоджуватися цілковитою свободою.

Крім того, компанія продовжує отримувати щорічні субсидії від катарської влади в розмірі 30 мільйонів доларів. Коментатори телеканалу критикують консервативні режими від Перської затоки до Північної Африки, однак правляча Катаром сім’я Аль-Тхані залишається поза критикою. Міс Татвілер нещодавно отримала високу посаду на Нью-йоркській фондовій біржі. Виправлення погіршеного іміджу біржі буде вельми легким завданням порівняно з виправленням того, що президент Єгипту Хосні Мубарак назвав небаченим раніше рівнем антиамериканізму.

Ще до тюремного скандалу французька газета «Le Monde» опублікувала на першій шпальті карикатуру, що зображала, як нога, взута у військовий черевик, давить голову іракця, у той час як американський військовослужбовець каже йому: «Повторюй за мною: ДЕ-МОК-РА-ТІ-Я». З моменту терактів 11 вересня 2001 року престиж Сполучених Штатів неухильно падав. Підтверджуючи найгірші підозри арабських прихильників теорії змови, «Al Jazeera» й «Al Arabiya» показують поруч кадри, на яких американці вбивають іракців, а ізраїльтяни вбивають палестинців. Усі іракці, від університетських професорів до водіїв таксі, стверджують, що вони є жертвами єврейсько-християнського хрестового походу проти мусульманського світу.

Давно минули ті чудові дні визволення від тиранії Саддама Хусейна. «The Financial Times», газета, яку читають урядові, академічні й журналістські кола майже у 200 країнах, прокоментувала: «Помилкові думки Пола Бремера та його керівників із Пентагона замість того, щоб вести Ірак до свободи й демократії, відкинули країну далеко за межу анархії».

Провідна ізраїльська газета «Ha’aretz» завдала нокаутуючого удару по іміджу адміністрації Буша, коли один з її авторів написав у статті «Пам’ятай Фаллуджу», що саме Сполучені Штати тепер винні у воєнних злочинах. За перші два тижні квітня, йшлося у статті, «американська армія скоїла безпрецедентну для цієї війни кількість воєнних злочинів. Обезголовлені діти, ряди мертвих жінок та шокуючі зображення футбольного стадіону, перетвореного на тимчасову могилу для сотень людей — усе це показав світові тільки канал «Al Jazeera». За повідомленнями організації «Лікарі без кордонів», американські морські піхотинці зайняли лікарні та позбавили сотні поранених можливості отримати медичну допомогу. Лежачі на дахах снайпери стріляли в кожного, хто намагався наблизитися».

Статті в ізраїльській газеті вторить американська «The New York Times», яка пише: «Єдиним висновком, який зробили після вбивств, що здійснювалися без розбору, стало вигнання з Фаллуджі компанії «Al Jazeera». Із самого початку війни американці переслідують журналістів цієї компанії не за те, що вони передають в ефірі брехню, а за те, що вони єдині, хто примудряється повідомляти правду. Адміністрація Буша, у співробітництві з американськими засобами масової інформації, намагається приховати зображення війни від усього світу, особливо від американських виборців».

Ізраїльські новини, широко поширені в арабському світі, а також усі спростування, хоч які б вони були майстерні, не мають жодної ваги. Уперті утопісти з Вашингтона, від неоконсерваторів до правих християн, ввели в оману, крім багатьох інших, і пані Татвілер. Її місія насправді була нездійсненною.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати