Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

ЩЕДРИЙ ЧОЛОВІК

05 грудня, 00:00

"...А какое счастье привести жену в свое
именьице и сказать ей: "Будь тут владычицей!"

(З кн. "Семейная жизнь мужчины", 1909 р.)

Чоловіча щедрість - поняття досить широке, різноманітне і, загалом і в цілому, позитивне. Коли врахувати, що частіше за все вона так чи інакше спрямована на жінку, то, мабуть, можна погодитися з тим, що чоловіки майже неподільно привласнили собі право бути щедрими. Однак і тут не без ложки дьогтю: чоловіча щедрість ніколи не буває безкорисливою.

"Дорогенька моя, - каже чоловік (зазвичай, при цьому він не має на увазі нічого для вас образливого), - я хочу дати (подарувати; передати безвідплатно; спонсорувати) тобі цей невеличкий дарунок (невеличку суму грошей, невеличкий маєточок)..."

Варто уваги, що, даючи, чоловік завжди говорить про щось НЕВЕЛИЧКЕ. Та коли ви почуєте від того ж таки чоловіка: "Дорогенька, невже я нічого не заслужив у відповідь?" - або: "Знаєш, люба, напевно, минулого разу я погарячкував!" - або: "До дідька, куди в тебе стільки влізе?!" - він завжди буде наполягати на тому, що давав щось ВЕЛИКЕ.

Такий зворотний бік чоловічої щедрості, отже не поспішайте дякувати... До того ж, найвище мистецтво сприймання чоловічої щедрості саме й полягає в тому, щоб вдячність відчував він сам. На тих, хто опанував це мистецтво сповна, як правило, і спадає потік чоловічої щедрості в особливо великих розмірах. Наприклад, популярні в старожитній Греції Лаїсса та Фріна (перша під кінець кар'єри могла дозволити собі зводити палаци й храми, а друга - відбудувати стіни зруйнованого ворогами рідного міста) ніколи не дякували чоловікам. Кожний сам щось приносив і казав спасибі.

Нерідко, проте, справжня щедрість приходить до чоловіка в тому віці, коли є сенс чимось поділитися, доки не пізно. Так, у минулому столітті лондонський мільйонер м-р Лоуелл, самотньо доживши до 70 років, раптом вирішив, що народжений для того, щоб спокушати жінок, і почав крутитися в жіночому товаристві. Поруч з ним, мабуть, бували й більш молоді чоловіки... але коли справа дійшла до встановлення батьківства, життєлюбний старий не став ховатися за чужі спини й узяв усю провину на себе. З цього моменту місцеві пані і "панночки", що зіткнулися з проблемою невстановленого батьківства, як з ланцюга зірвалися, - і за два роки містер Лоуелл ухвалами суду був визнаний батьком шістдесяти двох дітей.

Цей похвальний випадок показує, проте, що варто лише пронестися чутці, що десь "дають" - і нарине натовп претенденток. Так що з метою збереження монополії не завадить інколи створити антирекламу щедрому спонсорові. Та якщо при цьому не дотриматися обережності й міри, спонсор може неправильно вас зрозуміти. "Мушу терпіти, - зітхала одна пані, яку ощасливив своїм коханням Генріх ІІІ, - 1200 екю на дорозі не валяються". Цим вона, безсумнівно, хотіла відвадити інших, хто бажав скористатися королівською щедрістю. Король, утім, дізнавшись про цей відгук, направив до неї 12 швейцарських гвардійців, що мали при собі лише п'ять су на брата. "Цього разу, - сказав він, - нехай похваляється, що її неабияк утішили, але мало заплатили!".

Ось вона, чоловіча щедрість!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати