Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Варто просто навчитись цінувати те, що ми маємо»

Клімат став болючим питанням не лише для науковців, а й для звичайної молоді
14 листопада, 19:23

Наталія ДЕНИСЕНКО, викладач гітари в Калинівській дитячій школі мистецтв:

— Взагалі по Києву багато чого цікавого і достойного відбувається, але мені приємно те, що Верховна Рада нарешті зробила колосальний крок до виведення пластикових пакетів із вжитку, проголосувавши за їхню заборону, це, безперечно, хороша новина. А от щодо поганих, то заборона набуде чинності аж через два роки. Мені здається, до того часу люди можуть забути про наявність такої заборони. Та і взагалі є питання до дієвості закону в цілому... Ще минулого року цей законопроект готувався, але його потрібно було ухвалити набагато раніше. В Києві чотири великих сміттєзвалища, куди вивозять невідсортоване, неперероблене сміття і воно все йде в землю, в ґрунтові води і повітря. Пластик розкладається приблизно 150 років, тож виходить, що спочатку самі нагидили, а потім самі й труїмось цими відходами.

Круто, що по Києву з’являється дедалі більше сортувальних баків, мені здається, що така ненав’язлива політика потрохи привчить людей до певного піклування про чистоту. Зараз, до речі, дедалі більше креативної та ергономічної молоді, народжується новий хід думок і нарешті почала відчуватись зміна поколінь.

Поступово привчати до сортування сміття, до чистоти довкілля — дуже класно. Це найефективніша стратегія, адже, напевно, варто просто навчитись цінувати те, що ми маємо, і все буде добре.

Дмитро ПРИСIВОК, студент I курсу аспірантури Ніжинського державного університету імені М. Гоголя:

— Ще одна країна позбулась головного елемента корумпованої влади, в Болівії через протести залишив пост президент Ево Моралес. Це, я гадаю, прекрасно, але коли читав всі ці новини, то виявив, що президент і перший віцепрезидент втекли до Мексики, яка надала їм політичний притулок, після чого президент Росії похвалив Мексику за достойний вчинок. Таке враження, наче знову відтворюються події 2013—2014 років, стає шкода, людей, які мають витримувати всі ці хвилі переживань, які не так давно накривали і Україну.

Не повністю розумію прийняття в першому читанні закону про ринок землі. Важко сказати, це добре чи погано, поки він повністю не буде врегульований. Якщо можна в одні руки скупити дуже багато землі, то виникне монополія. Можливо, це стане теплою новиною для землевласників і фермерів, але в такому випадку потрібно слідкувати, як вони використовуватимуть цю землю, адже ресурси землі і так виснажені до краю, а враховуючи зміни клімату, потрібно бути ще обережнішими в цій роботі.

Наболілим для університету імені М.Гоголя стало питання кількості студентів: цього навчального року переформували філологічний факультет, на якому я навчаюсь, на інститут, і філологічний факультет не перший. Кількість студентів залишає бажати кращого, хоча університет дає хороші знання.

Марія НАУМЕНКО, студентка III курсу бакалаврату НДУ ім. М.Гоголя, випускниця ЛШЖ «Дня»:

— Зараз я складаю свій перший збірник віршів «Людина в кубі», який, сподіваюся, колись буде опублікований. Якщо продовжити про творчість, то варто згадати, що 15 листопада — день народження відомої української художниці Євгенії Гапчинської, картини якої виставляються в багатьох країнах світу, як-от Франції, Бельгії, Нідерландах. Дуже приємно усвідомлювати, що в нашій країні є такі талановиті люди.

Для країни загалом можна назвати хорошим ще один крок до цифрового майбутнього, адже в деяких магазинах ввели оплату за допомогою сканування обличчя, крім вже наявних змін, таких як проєкт «країна в смартфоні».

Щодо поганого, то це тема екології. Так, смог, який був над Україною, нарешті розвіявся, але наслідки то залишились. Зараз вчені палко дискутують щодо змін клімату. Говорять, що за найближчі десятиліття стан клімату й екології дійдуть до критичної точки, коли вже не можна буде змінити щось і вся екосистема буде в ще гіршому стані.

Гарною новиною можна назвати подорожчання цигарок, сподіваюсь, що це зменшить кількість курців.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати