Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Продовжуйте творчо будити Південь

06 вересня, 15:17

Шановна редакціє!

Сердечно дякую вам за те, що в полі вашого журналістського зацікавлення є південь України. Які ви молодці, що влаштували свою фотовиставку в Ізмаїлі! Молодці, що пишете про Херсон, про Буджак. Не відводьте вашого пильного творчого ока від таких міст, як Білгород-Дністровський, Каховка, Очаків та інших. До речі, про Очаків чудово, неповторно писав прекрасний талановитий літератор і журналіст Олександр Мар’ямов у часи Розстріляного Відродження. Дякувати Богу, видавництво «Темпора» надрукувало у своїй серії «Наші 20-ті» чудовий однотомник цього автора «Береги дванадцяти вод» (2017 р.).

Який текст, дорогі мої! Який стиль — пружний, стислий, енергійний! Який зіркий аналітичний погляд! А яка мова — природна, органічна, повносила, до-Голодоморна мова нашого Ренесансу! Цілі сторінки, фрагменти, абзаци сприймаються з насолодою, як поезія в прозі. Таку літературу хочеться читати й перечитувати знову й знову, з книгою важко розлучитися. А для журналіста вона має бути настільною. Радьте цю книгу і слухачам Літньої школи журналістики. Який чудовий семінар навколо цієї книги можна було б влаштувати!

І як гірко й болісно, що такий текст залишається невідомим для більшості читачів. І не лише для очаківців і взагалі наших південців, а й для моряків, мандрівників, учителів, дипломатів. Саме таку літературу слід вводити до шкільних і студентських навчальних програм, хоча б у фрагментах-зразках, в уривках.

Продовжуйте творчо будити Південь. Зараз ця місцевість стала стратегічно важливою. А вона все ще радянізована, зросійщена і досить занедбана (в різних сферах), а також слабко зв’язана з Києвом (навіть у інформаційному вимірі). Гляньте хоча б на Бессарабію. Там взагалі мешканці не знають, хто вони й де живуть...

З повагою і приязню ваша постійна читачка Ольга ВАЛОВСЬКА, Вінниця

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати