Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Поштовх розвитку внутрішнього туризму»

Закарпатці не втрачають оптимізму
28 травня, 16:58

Серед закарпатців у списку найобговорюваніших тем продовжує лідирувати коронавірус. Недоотримали уваги ані Долина нарцисів, ані цвітіння павловнії і тюльпанового дерева. Карантин, динаміка захворювання, вплив на соціальні сфери та туризм — з таких новин починається чи не кожен день. Однак краяни не втрачають оптимізму, намагаючись помічати щось хороше навіть за таких обставин.  

Леся НОСЕНКО, менеджерка міжнародних проєктів:

— Особисто для мене настав золотий час — час, коли я в необмеженій кількості проводжу його з найріднішими людьми, без обмежень, без поспіху та з насолодою. Час, коли я можу розвиватись у тих напрямах, які були в списку, як виникне можливість, — можливість настала.

Однак є речі, які дуже мене засмутили, ба більше, вразили — це злість і жорстокість. Звичайно, ми і так мали не найлегші часи, але зараз було таке враження, що люди шукали між собою, хто винен у коронавірусі, і, напевно, якби знайшли, то одразу б стратили. Насправді ця ситуація показала й іншу «корону», дехто її зняв, а хтось так приміряв, що вже і не здереш із голови. Також, із неприємних для мене моментів, є заборона відвідувати Літургію, але разом з тим, це дало краще розуміння важливості Євхаристії і спонукало до роздумів, а як жили наші предки, адже в нас ця заборона минеться, а вони далеко не всі дожили до легалізації церкви.

Щодо трудової діяльності — наразі працюю над впровадженням міжнародного проєкту «Соціальна турбота про здоров’я». Тішить те, що ми з колегами в центрі «Вибір» планували працювати з нашими клієнтами, людьми з інвалідністю, онлайн, але трохи згодом, оскільки триває підготовка різних платформ, а завдячуючи карантину процес значно пришвидшився. Разом з тим запрошую всіх людей задуматись над тим, як почувають себе люди з інвалідністю, які практично весь час перебувають у ізоляції в силу «доступності» на наших вулицях, в силу стереотипів та ментальності: «Інваліди нехай удома сидять», в силу їхнього «розкішного» пенсійного забезпечення... Останні місяці ми перебуваємо у вимушеній більшій/меншій ізоляції, проте ми знаємо, що це скоро минеться, але не для всіх, для людей з інвалідністю наразі — ні. Тому дуже всіх прошу не залишайтесь осторонь цієї проблеми, давайте допоможемо кожен, хто чим може, хтось добрим словом із запашною кавою, хтось облаштує під’їзд, кав’ярню... пандусом, хтось запровадить соціальне таксі, хтось зробить гарне фото, хтось підтримає фінансово, хтось придбає виріб, який зробила людина з інвалідністю... Давайте разом ставати милосердними!

Алєксандра БАЛАБАНОВА, туристичний гід, власниця Zahid Tour:

— Насправді багато людей відчувають негатив і агресію від перебування на карантині, але ж у всьому є багато позитиву. Комусь дуже тяжко було входити в карантин, бо звикли до спілкування, тактильного контакту, «походів» на каву, на пиво з друзями, а тут раз і все зачинили. Мені, наприклад, складніше буде вийти з карантину. Вдома вже все систематизовано, онлайн-уроки, мої онлайн-заняття, онлайн-конференції. Постійно чогось вчусь нового й одночасно працюю. І якось так усе організовано, що не хочеться це «зламати». Якби не карантин, то я б, може, і не об’єдналась із крутими хлопцями з Norway Travel, який мають чималий досвід організації турів у казкову Норвегію,  зараз ми працюємо разом.

Дуже багато нового дізналася, багато згадала, бо голова не забита повсякденними справами, які не дають змоги звернути увагу на важливі речі, і зараз усе це допомогло мені створити унікальний продукт на туристичному ринку Закарпаття, може й не тільки. Йдеться про поєднання екскурсії містом та легких походів у гори в один день або в один тур. Проживання в готелі «1000 зірок» — це великий намет з 4-ма кімнатами і кухнею. Навіть душ є. Харчування повністю автономне. Подорожуємо зі своїм газовим грилем, не рубаємо дерева, не палимо багаття, сміття не залишаємо. А раніше групи проживали в готелях, харчувалися в ресторанах і похід у гори був походом у гори, а екскурсія містом була просто екскурсією. До речі, якби не карантин, то цієї ідеї та проєкту не було б. Це той випадок, коли карантин дає поштовх розвитку внутрішнього туризму, який уже розвивається і не лише в межах країни, а й у межах Закарпаття.

Із негативу — майже нічого, крім фінансового «просідання». І не вистачає мені тепер у добі 24 години.

 Юрій ЛIВАК, журналіст:

— Дивує і вражає кількість людей, які вперто заперечують саме існування коронавірусу. Під кожним дописом у інтернеті набігає група (і чимала) противників коронавірусу, які емоційно пишуть (кричать буквами, я б сказав) про те, що коронавірусу насправді не існує, що за нього видають звичайний грип.

Я можу зрозуміти людей, які вважають, що економічні втрати не менш небезпечні, ніж від вірусу, і настільки жорсткий карантин — надмірний, добре розумію побоювання тих, хто вбачає в карантинних обмеженнях можливості для «згортання демократії».

Але заперечувати сам факт існування вірусу — це якось зовсім інфантильно. Це, як маленька дитина, яка міцно заплющує очі, сподіваючись, що так предмет її страху кудись сам по собі зникне. Втім, не думаю, що це якось характеризує якось саме українців. Це людська натура і свідченням цьому багато прикладів з історії, коли люди реально оцінювали загрозу лише тоді, коли було запізно.

Iванна ГУСЄВА, власниця кафе-їдальні «Фриштик»:

— Ми не працюємо з 16 березня, я прекрасно розумію, що з економічного погляду постраждали всі: як підприємства з надання послуг, так і виробники. І найгірше те, що для багатьох закарпатців найбільшою статтею витрат сьогодні є самому прогодувати свою родину. В багатьох закінчуються фінансові запаси, а коли ми всі повернемося до повноцінної роботи, спрогнозувати дуже складно. Ресторанний бізнес увесь час зазнає збитки, адже в більшості закладів продовжує працювати обладнання, витрачається електроенергія. Добрим є те, що багато людей з гідністю прийняли цей виклик, ми дуже вдячні нашому орендодавцю, який звільнив нас від оплати в цей складний час. Також карантин вплине на сервіс, адже закладам на старті повноцінної роботи доведеться боротися за клієнта і посилено дбати про його безпеку. Наразі в нас є пропозиція від польського виробника придбати обладнання, яке очищує повітря, знищуючи й віруси. Так, воно дуже дороге, але ми усвідомлюємо, що безпека гостей закладу понад усе. Всім бажаємо бути здоровими і вже дуже чекаємо на зустріч.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати