Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Попереду багато живого і справжнього»

Полтавці — про участь у книжковому ярмарку та відгомін виборів
07 травня, 15:47

Олексій СЕРДЮКОВ, засновник і керівник групи проектів «ЗМIСТ»:

— Із хорошого. У Полтаві заплановано багато яскравих подій на період травень — червень, підготовка до яких починається уже зараз: День вуличної музики, «Галушка фест» тощо. Потроху зменшуються прояви політичної нетерпимості й ненависті, що мали місце останній місяць. Щодо всеукраїнських подій — мені сподобалася позиція новообраного Президента Володимира Зеленського стосовно відносин з Росією, в якій він зазначає, що Україна з північним сусідом не має нічого спільного, крім кордону.

А ще дедалі більшої популярності у нашій країні в цілому і на Полтавщині зокрема набирає ідея відмови від пластикових квітів на кладовищах. Цього року деякі міста і села заборонили їх використання на нормативному рівні.

Щодо неприємного: Полтавська міська влада відмовилася співфінансувати місцевий осередок Української академії лідерства. Це, як на мене, свідчить про повну неадекватність влади і тотальне нерозуміння нею своїх стратегічних завдань. Українська академія лідерства (як освітня програма розвитку для випускників шкіл віком від 16 до 20 років) допомагає молоді знайти своє покликання, пізнати країну та світ, усвідомлено обрати майбутню професію і розкрити лідерські якості. Вони одні з небагатьох, хто намагається розгойдати наше місто, створити якісь активності, затягнути сюди лідерів національного масштабу і виховувати у молоді реально нормальні цінності. Я спілкувався з цими дітьми, вони справді іншого рівня. В Україні на сьогодні всього шість відділень УАЛ, і завдяки щасливому випадку одне з них — у Полтаві. І практично скрізь місцева влада допомагає їм. Тому полтавці просто зобов’язані зберегти цей проект.

А ще мене напружує така кількість вихідних у травні. Це повний деструктив. Майже два тижні реальної роботи випадає через це. Якщо Україна настільки багата країна, що може собі дозволити зупинку генерації ВВП на два тижні, тоді від нас дійсно щось приховують. Тож перше травня точно має бути робочим днем.

Віталій ЗАПЕКА, письменник, ветеран АТО, доброволець батальйону «Полтава»:

— Травень розпочався із позитивної для мене новини. З’ясувалося, що нова збірка творів ветеранів та волонтерів про участь у війні, де я виклав кілька своїх оповідань, вийде протягом найближчих двох тижнів. Це дуже приємно, адже надрукують її до IX Міжнародного фестивалю «Книжковий Арсенал», котрий відбудеться у Києві 22—26 травня. «Слово про війну-3» — це вже легендарна серія. У другій частині я ділився своїми розповідями. Якщо тоді це були оповідання російською мовою, то для третього видання принципово виклав свої думки українською.

Не менш значущим стало те, що видавництво запросило матеріали щодо оформлення іншої моєї книжки — «Цуцик». Це антивоєнний роман про події на сході нашої країни, у якому війна і стосунки між людьми показані очима песика-дворняги. Видавці обіцяють випустити «Цуцика» якщо не повним тиражем, то хоча б якоюсь частиною до відкриття «Книжкового Арсеналу». Тож я зможу поїхати на цей захід одразу з трьома книжками. Взагалі цікаво буде взяти участь вперше в житті не як пересічному відвідувачеві, а як безпосередньому учаснику книжкового ярмарку. Шкода, що досі не побачила світ моя книжка для дітей «Полінка». Харківське видавництво знову не встигає її опублікувати до головної книжкової події року, бо ніяк не можуть знайти ілюстратора. На видання «Полінки» я очікую вже рік. Зате почав спілкуватися з літературним агентом із Польщі. Чим закінчаться перемовини, ще не знаю. Але початок подобається.

Із негативного. Мене досі шокують результати виборів Президента України. Для мене всі інші події зараз навіть відійшли на другий план. Досі під враженням від інтерв’ю з українським олігархом Ігорем Коломойським. Я здивований тим, як людина відверто розповідає, що всю Україну «кинула», як це планувалося; що його не цікавить країна, яку він щойно пошив у дурні, а цікавить лише власна кишеня. А головне і війна — не війна, а «громадянський конфлікт». Це для мене найрезонансніша подія цього тижня.

Ще після першого туру виборів, дізнавшись, що на фінішну пряму вийшли Порошенко та Зеленський, я схопився за голову і пішов знову записуватися у батальйон. Пройшов потрібну для служби сертифікацію, але не встиг пройти військово-лікарську комісію, тож до кінця не оформився. Уже зараз оцінюю, що, можливо, це й на краще, бо бути в лавах добровольчого батальйону, який перебуватиме під керівництвом неприйнятного мені Головнокомандувача, мабуть, не варто. Хоча жалкую, що не потрапив знову в батальйон до побратимів.

Владислав ВЛАСЕНКО, спортивний журналіст:

— Ще зовсім свіжий у пам’яті шлейф від нещодавніх президентських виборів, під час яких наше суспільство продемонструвало всі свої вади, зокрема інфантилізм та безвідповідальність. Усе це продовжує проявлятися і досі. Мене це збентежило, адже я теж частина цього суспільства, і з цим доведеться рахуватися.

За вікном нарешті справді по-весняному теплішає, а це несе за собою безліч приємних моментів. На Полтавщині розпочинаються аматорські футбольні чемпіонати області й міста, зокрема 14 травня має стартувати першість Полтави з футболу. А це нові емоції, нові інформприводи і нове задоволення. Є така приказка: мовляв, очікування свята іноді важливіше і приємніше за саме свято. От зараз я як уболівальник очікую, хто виграє Лігу чемпіонів УЄФА та Прем’єр-лігу Англії. Із культурних подій із нетерпінням очікую на другий Міжнародний поетичний фестиваль Meridian Poltava, в якому візьмуть участь понад п’ятнадцять відомих літераторів та митців із Швеції та України, зокрема Сергій Жадан та Ада Роговцева. Будуть не лише поетичні читання, а й книжкові презентації, музичні концерти, творчі вечори, екскурсії. Тож попереду багато живого, теплого, справжнього! І воно справді здатне нівелювати всі ті неприємні речі, пов’язані з виборами.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати